Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iranci su u ponedjeljak obavili pokusno ispaljivanje raketa srednjega dometa Šahab 1 i 2, izvijestila je državna televizija, samo dan nakon što su pripadnici elitne Revolucionarne garde, u sklopu vojnih vježbi, ispalili nekoliko raketa kratkoga dometa.


Vojne vježbe održavaju se usred pojačanih napetosti zbog iranskih nesuglasica sa Zapadom u pogledu nuklearnog programa te zemlje i objave Teherana da gradi i drugu nuklearnu tvornicu za obogaćenje urana. Informacija o nuklearnoj tvornici južno od Teherana čini još važnijim i hitnijim sastanak šest velikih svjetskih sila i iranskih predstavnika 1. listopada u Ženevi.

Vezani članci Nova kriza na Bliskom istoku, Branimir Vidmarović, Vlatko Cvrtila Svijet u strahu od velikog rata: "Situacija je vrlo opasna, dovoljan je jedan krivi potez" Iranske rakete (Foto: Arhiva/AFP) Iran raketirao Siriju, tvrde da su ubili odgovorne za napad na vojnu paradu u Ahvazu

Domet jutros ispaljenih raketa Šahab 1 i 2 je između 300 i 700 km. Iranci su najavili da će se tijekom dana obaviti pokusno ispaljivanje raketa tipa Šahab 3 dometa 2.000 km koje, prema tvrdnjama analitičara, mogu dosegnuti Izrael i američke vojne baze u Zaljevu. (Hina)