Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Radi proizvodnje goriva'

Iran odlučio obogaćivati uran do 20 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je službeno izvijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju o svojoj odluci da počne obogaćivati uran do 20 posto, rekao je predstavnik Irana u IAEA-i Ali Asgar Soltanieh za državnu televiziju na arapskom jeziku Al Alam.

‘IAEA-i je poslan službeni dopis Irana o početku obogaćivanja uranija do 20 posto radi proizvodnje goriva za reaktor u Teheranu’, rekao je Soltanieh u telefonskom razgovoru s Al Alamom iz Beča. Početak postupka obogaćivanja 3,5-postotnog uranija, kojim raspolaže Teheran, do razine od 20 posto, objavio je direktor iranske Organizacije za atomsku energiju Ali Akbar Salehi koji je nešto ranije primio naputak predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Benjamin Netanyahu i Iron Dome nakon napada Irana Okupio se ratni kabinet, cijeli svijet strahuje od eskalacije sukoba: Netanyahu dvoji oko samo jedne stvari

>> Ahmadinedžad upozorava da će Iran početi sam obogaćivati uran

Teheran ističe da je odluku donio zbog blokade pregovora sa šesteročlanom skupinom (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) o isporuci Iranu goriva obogaćenog do 20 posto, koji mu je potreban za nuklearni istraživački reaktor. Proizvodnja visokoobogaćenog uranija treba početi u utorak u tvornici u Natanzu, objavio je Salehi. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene