Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj diplomatskog rješenja

Iran i velike sile započeli razgovore u Moskvi o nuklearnom programu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike sile i Iran počele su danas u Moskvi novi krug razgovora o spornom iranskom nuklearnom programu što je, kako se procjenjuje, posljednja prilika za rješenje krize na diplomatski način.

Voditelj iranskog izaslanstva Said Džalili započeo je razgovore s Catherine Ashton, šeficom europske diplomacije i izaslanicom skupine 5+1 u pregovorima s Iranom. Riječ je o skupini koju čine Sjedinjene Države, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja?

>> Iran ne odustaje od obogaćivanja urana na 20 posto

Aktivnost obogaćivanja urana u Iranu, kojega velike sile i Izrael sumnjiče da se želi domoći atomskog oružja, u središtu je pregovora koji bi trebali trajati do utorka u ruskom glavnom gradu. Skupina 5+1 traži od Irana da prekine obogaćivanje urana na 20 posto i zamijeni uskladišteni uran obogaćen na 20 posto za nuklearno gorivo koje mu je potrebno. Zauzvrat 5+1 nudi ublažavanje međunarodnih sankcija kao i suradnju u nekoliko civilnih nuklearnih područja.

Iran će prekinuti obogaćivanje urana na 20 posto ako dobije "jamstvo" velikih sila da će ga opskrbiti nuklearnim gorivom, izjavio je predsjednik Mahmud Ahmadinedžad na stranici ureda iranskog predsjednika. "Iran je uvijek govorio da, ako mu europske zemlje isporuče gorivo od 20 posto, neće obogaćivati na toj razini", kazao je Ahmadinedžad u intervjuu njemačkom dnevniku Frankfurter Allgemeine Zeitung, objavljenoj na stranici Ahmadinedžadova ureda.

Član iranskog izaslanstva kazao je prije početka sastanka da su ti pregovori "osuđeni na neuspjeh" ako velike sile ne priznaju pravo Irana na obogaćivanje urana. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene