Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran nema razloga popustiti traženju zapadnih sila i prekinuti obogaćivanje urana na 20 posto, rekao je šef iranskog nuklearnog programa Fereidon Abasi Davani, prenosi dnevni list Korasan.


"Nema razloga da odustanemo od obogaćivanja do 20 posto jer proizvodimo gorivo za naše potrebe", rekao je Abasi Davani.

Obogaćivanje urana do 20 posto izaziva zabrinutosti međunarodne zajednice da će Iran proizvesti nuklearno oružje, dok Iran tvrdi da će ga koristiti u u mirnodopske svrhe.

Prekid obogaćivanja do 20 posto jedan je od zahtjeva velikih sila, koji je ovog tjedna ponovljen na pregovorima u Bagdadu, kao preduvjet za ukidanje međunarodnih sankcija.

Obogaćen do 20 posto, uran može biti gorivo za nuklearne centrale ili istraživačke reaktore. Ako obogaćivanje dođe do 90 posto, on može poslužiti za izradu atomskog oružja.

Obogaćivanjem se povećava koncentracija uranovog radioaktivnog izotopa U-235, kojeg u prirodi u uranovoj rudači ima samo 0.7 posto.

Abasi Davani je podsjetio da je Iran u veljači 2010. pokrenuo obogaćivanje do 20 posto kako bi proizveo gorivo za medicinsko-istraživački reaktor u Teheranu, nakon neuspješnih pregovora s velikim silama o isporuci tog goriva u zamjenu za dio iranskih zaliha nisko obogaćenog urana. (Hina)
Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Vezani članci Slika nije dostupna Salehi: Uskoro iransko stajalište o zamjeni urana Slika nije dostupna 'IAEA je donijela nezakonitu deklaraciju protiv Iranaca'

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju