Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Iran i Egipat obnavljaju diplomatske odnose

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ponovna uspostava punih diplomatskih odnosa Irana i Egipta smo je pitanje vremena, kazao je predsjednik iranskog parlamenta Gholamali Haddadadel nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu.

Razgovor Mubaraka i visokog iranskoga gost bio je prvi susret na tako visokoj razini između dviju zemalja koje su diplomatske odnose prekinule 1980., piše agencija France presse.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo

Iran je prekinuo veze s Egiptom nakon Islamske revolucije 1979., ozlojeđen što je tadašnji egipatski predsjednik Anwar Sadat u Kairu ugostio svrgnutog prozapadnog iranskog šaha i podržao Irak tijekom iransko-iračkog rata.

'Postoje djelomična manja pitanja koja se mogu riješiti bilateralnim pregovorima dviju zemalja i nisu ključna zapreka normalizaciji odnosa', rekao je predsjednik iranskog parlamenta. Obnova punih diplomatskih odnosa 'samo je pitanje vremena', rekao je iranski gost.

Dvije zemlje znatno su poboljšale zadnjih godina odnose unatoč pritisku zapada na Iran zbog nukleranog programa.

Mubarak i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad razgovarali su u siječnju telefonski o regionalnim pitanjima, što su bili prvi izravni razgovori dvojice državnika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene