Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ponovna uspostava punih diplomatskih odnosa Irana i Egipta smo je pitanje vremena, kazao je predsjednik iranskog parlamenta Gholamali Haddadadel nakon sastanka s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom u Kairu.


Razgovor Mubaraka i visokog iranskoga gost bio je prvi susret na tako visokoj razini između dviju zemalja koje su diplomatske odnose prekinule 1980., piše agencija France presse.

Iran je prekinuo veze s Egiptom nakon Islamske revolucije 1979., ozlojeđen što je tadašnji egipatski predsjednik Anwar Sadat u Kairu ugostio svrgnutog prozapadnog iranskog šaha i podržao Irak tijekom iransko-iračkog rata.

Vezani članci Iran, ilustracija Voditelj iranskog nuklearnog programa: "Iran ima pravo poduzeti akcije protiv terorista koji su napali Natanz" Hasan Rohani, iranski predsjednik Iranski parlament podigao optužnicu protiv predsjednika države, optužuju ga da je zanemario zakone

'Postoje djelomična manja pitanja koja se mogu riješiti bilateralnim pregovorima dviju zemalja i nisu ključna zapreka normalizaciji odnosa', rekao je predsjednik iranskog parlamenta. Obnova punih diplomatskih odnosa 'samo je pitanje vremena', rekao je iranski gost.

Dvije zemlje znatno su poboljšale zadnjih godina odnose unatoč pritisku zapada na Iran zbog nukleranog programa.

Mubarak i iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad razgovarali su u siječnju telefonski o regionalnim pitanjima, što su bili prvi izravni razgovori dvojice državnika.