Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deseci džihadista Islamske države napali su u petak grad Kirkuk i sukobili se sa snagama sigurnosti u tom gradu na sjeveru Iraka u kojem su tijekom noći izveli nekoliko samoubilačkih napada.


Dok iračke snage sigurnosti i kurdski borci od ponedjeljka pokušavaju preuzeti od džihadista njihovo posljednje iračko uporište Mosul, IS je koordinirano napao iza linije fronte, u sektoru pod nadzorom kurdskih snaga.

Vezani članci Slika nije dostupna POČELA BITKA KOJA BI MOGLA DOKRAJČITI ISIS Iračka vojska u velikoj ofenzivi na Mosul Slika nije dostupna Bagdad: Islamska država preuzela odgovornost za napad, 41 osoba poginula

Dopisnik novinske agencije France presse vidio je u Kirkuku devet muškaraca, "odjevenih poput Afganistanaca", noseći granate i puške, u ulici u četvrti Adan.

Svjedoci su čuli eksplozije i pucnjeve čitavo jutro dok su lokalne televizije prikazivale prizore urbane gerile u nekoliko četvrti.

"U trenutku jutarnje molitve vidio sam džihadiste kako ulaze u džamiju Al-Mohammadi", kazao je Haidar Abdel Husein, nastavnik koji živi u četvrti Tesaeen. Koristili su megafone za uzvikivanje "Alah Akbar", dodao je on.

U priopćenju u kojem preuzimaju odgovornost za niz samoubilačkih napada u području Kirkuka, propagandna agencija IS-a Amaq objavila je da "snage IS-a napadaju grad Kirkuk iz svih dijelova i kontroliraju gotovo polovicu grada".

Po iračkim dužnosnicima, ti su samoubilački napadi bili usmjereni u petak na nekoliko vladinih zgrada u Kirkuku, gdje je na snazi potpuni prekid vatre i gdje je ubijeno šet iračkih policajaca. Elektrana u izgradnji koja se nalazi u istoimenoj pokrajini također je napadnuta a najmanje 16 osoba je ubijeno.

U Kirkuku, multietničkom gradu gdje stanuje nekoliko vjerskih zajednica, a koji se nalazi na malo više od 150 kilometara jugoistočno od Mosula, propagandna agencija IS-a citirala je samoubilačke napade na sjedište pokrajinskog Vijeća i hotel u središtu grada.

Snage sigurnosti potvrdile su da su naoružani muškarci s eksplozivnim prslucima napali, usred noći, nekoliko vladinih zgrada.

"Snage sigurnosti uspjele su usmrtiti jednog od napadača dok su se druga trojica raznijela", rekao je časnik kurdskih obavještajnih službi. (Hina)