Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IS napada iz svih dijelova

Irak: Deseci naoružanih džihadista u Kirkuku nakon samoubilačkog napada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Deseci džihadista Islamske države napali su u petak grad Kirkuk i sukobili se sa snagama sigurnosti u tom gradu na sjeveru Iraka u kojem su tijekom noći izveli nekoliko samoubilačkih napada.

Dok iračke snage sigurnosti i kurdski borci od ponedjeljka pokušavaju preuzeti od džihadista njihovo posljednje iračko uporište Mosul, IS je koordinirano napao iza linije fronte, u sektoru pod nadzorom kurdskih snaga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ziad Kharoufa DŽIHADISTIČKI "GOEBBELS" UBIJEN U ZRAČNOM UDARU Pravda udijeljena tvorcu zločinačke propagande Slika nije dostupna MOŽE TRAJATI TJEDNIMA POČELA BITKA KOJA BI MOGLA DOKRAJČITI ISIS Iračka vojska u velikoj ofenzivi na Mosul

Dopisnik novinske agencije France presse vidio je u Kirkuku devet muškaraca, "odjevenih poput Afganistanaca", noseći granate i puške, u ulici u četvrti Adan.

Svjedoci su čuli eksplozije i pucnjeve čitavo jutro dok su lokalne televizije prikazivale prizore urbane gerile u nekoliko četvrti.

"U trenutku jutarnje molitve vidio sam džihadiste kako ulaze u džamiju Al-Mohammadi", kazao je Haidar Abdel Husein, nastavnik koji živi u četvrti Tesaeen. Koristili su megafone za uzvikivanje "Alah Akbar", dodao je on.

U priopćenju u kojem preuzimaju odgovornost za niz samoubilačkih napada u području Kirkuka, propagandna agencija IS-a Amaq objavila je da "snage IS-a napadaju grad Kirkuk iz svih dijelova i kontroliraju gotovo polovicu grada".

Po iračkim dužnosnicima, ti su samoubilački napadi bili usmjereni u petak na nekoliko vladinih zgrada u Kirkuku, gdje je na snazi potpuni prekid vatre i gdje je ubijeno šet iračkih policajaca. Elektrana u izgradnji koja se nalazi u istoimenoj pokrajini također je napadnuta a najmanje 16 osoba je ubijeno.

U Kirkuku, multietničkom gradu gdje stanuje nekoliko vjerskih zajednica, a koji se nalazi na malo više od 150 kilometara jugoistočno od Mosula, propagandna agencija IS-a citirala je samoubilačke napade na sjedište pokrajinskog Vijeća i hotel u središtu grada.

Snage sigurnosti potvrdile su da su naoružani muškarci s eksplozivnim prslucima napali, usred noći, nekoliko vladinih zgrada.

"Snage sigurnosti uspjele su usmrtiti jednog od napadača dok su se druga trojica raznijela", rekao je časnik kurdskih obavještajnih službi. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene