Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan je irački vojnik otvorio vatru i ubio dvojicu američkih vojnika u zajedničkoj ophodnji u sjevernoiračkome gradu Mosulu 26. prosinca, objavile su iračke i američke vlasti.


U toj su pucnjavi ranjena još trojica američkih vojnika i civilni
prevoditelj, a glasnogovornik američke vojske pukovnik James Hutton kaže da se još ne zna zašto je Iračanin zapucao. Dvojica iračkih generala rekla su za Reuters da je napadač povezan sa sunitskim pobunjeničkim skupinama i da je uhićen.

Vezani članci Slika nije dostupna Ušao u restoran, ubio gosta i hladnokrvno naručio tanjur rezanaca Slika nije dostupna Smetao mu lavež: Dva psa zaklao, dva ozljedio

France Presse naglašava da je riječ o prvome incidentu u kojem je irački vojnik namjerno ubio američke otkako je 2003. počela invazija na Irak po američkim vodstvom.

Iračka je vojska na taj incident reagirala jačanjem sigurnosnih mjera i dodatnom provjerom novih regruta u 2. diviziji koja nadzire područje Mosula.

Osim toga, uvedene su i temeljitije provjere aktivnih vojnika, kažu irački generali.

Američke i iračke snage provode zajedničke operacije u sklopu nove američke strategije borbe protiv pobunjenika kojom žele obuzdati sektaško nasilje i pojačati snagu iračke vojske koje će postupno preuzimati sve više odgovornosti u Iraku kad se Amerikanci budu iz njega povlačili.