Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgođena ključna sjednica

Pripadnici 'Islamske države u Iraku' zauzeli grad nedaleko od Bagdada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački parlament je zbog nedostatka kvoruma za utorak odgodio sjednicu na kojoj bi trebala biti izabrana nova vlada, objavili su zastupnici u nedjelju.

Nakon kratkog zasjedanja, parlamentarci su odgodili novi pokušaj dogovora između šijitskih, sunitskih i kurdskih političara oko premijera, predsjednika države i parlamenta, tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora.

Pročitajte i ovo Spašavanje posjetitelja iz žičare u Turskoj Ozlijeđeno deset osoba VIDEO Strašna nesreća na žičari u Turskoj: Jedna osoba poginula, još traje evakuacija zaglavljenih u kabinama Dvojica muškaraca poginula u slijetanju quadom u rijeku Bednju - 3 Tragedija Varaždinske Toplice nakon pogibije bratića zavijene u crno: "Alen je iza sebe ostavio zaručnicu, a Goran je živio s majkom"

Hitno rješenje političke krize nužno je zbog nadiruće ofenzive sunitskih militanata koji su prošlog mjeseca zauzeli goleme predjele sjevernog Iraka i prijete Bagdadu.

Pobunjenici koje vodi ogranak al Kaide 'Islamska država u Iraku' napali su u nedjelju ujutro grad 70-ak kilometara sjeverno od Bagdada i zauzeli zgrade lokalne vlade.

Policija i očevici prenose da su u 50 do 60 vozila upali u Džuluju, zauzeli ured gradonačelnika i lokalnog vijeća te pokušavaju preuzeti kontrolu nad policijskom postajom.

Na dan ključne sjednice, pobunjenici 'Islamske države u Iraku' nadomak Bagdadu

Po njihovim riječima, u najnovijim sukobima poginula su tri policajca, dva militanta i dva civila ubijena.

Irački parlament u više navrata nije uspio održati ključnu sjednicu kako bi pokrenuo proces formiranja vlade nacionalnog jedinstva sposobne suprotstaviti se ofenzivi pokrenutoj 9. lipnja.

Konstituirajuća sjednica parlamenta održana 1. srpnja završila je katastrofalno, jer su se zastupnici međusobno vrijeđali i nisu uspjeli izabrati predsjednika parlamenta niti predsjednika države koji bi imenovao mandatara vlade.

Neuspjeh izbornog procesa 'mogao bi zemlju gurnuti u kaos', upozorio je u subotu UN-ov izaslanik u Bagdadu Nikolaj Mladenov. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene