Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmiče li situacija kontroli?

Na dan ključne sjednice, pobunjenici 'Islamske države u Iraku' nadomak Bagdadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunitski islamistički pobunjenici, koji nadziru velike dijelove sjevernog Iraka, napali su u nedjelju ujutro grad 70-ak kilometara sjeverno od Bagdada i zauzeli zgrade lokalne vlade nastavljajući ofenzivu, dok parlament tijekom dana treba održati sjednicu ključnu prema uspostavi nove vlade koja će se zajedno s vojskom suprotstaviti sunitskoj pobuni.

Kako prenosi agencija Reuters, policija i očevici objavili su u nedjelju da su pobunjenici u 50 do 60 vozila upali u grad Džuluju, seamdesetak kilometara sjeverno od Bagdada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Strava u Bagdadu VIDEO Eksplozija spremnika s kisikom izazvala požar u COVID bolnici, više od 80 poginulih: ''Ljudi su skakali kroz prozore. Liječnici padali na automobile'' Slika nije dostupna Sve napetije u Iraku Bagdad sprema protuofenzivu, Kurdi osvojili još jedan grad

Zauzeli su ured gradonačelnika i zgradu lokalnog vijeća i pokušavaju preuzeti kontrolu nad policijskom postajom.

Pobunjenici koje vodi ogranak al Kaide 'Islamska država u Iraku' zauzeli su velike dijelove sunitskih pokrajina na sjeveru i zapadu Iraka u ofenzivi početoj u lipnju.

Po izjavama policije i očevidaca, lokalna policija i plemena sukobljavaju se s militantima u Džuluji u nedjelju. Četiri policajca, dva militanta i dva civila ubijena su u tim sukobima.

Irački parlament treba održati u nedjelju ključnu sjednicu kako bi pokrenuo proces formiranja vlade nacionalnog jedinstva koja će biti sposobna suprotstaviti se ofenzivi početoj 9. lipnja.

Islamska država preuzela kontrolu nad jednim od najvećih naftnih polja

Konstituirajuća sjednica parlamenta održana 1. srpnja nakon izbora 30. travnja završila je katastrofalno jer su se zastupnici međusobno vrijeđali i nisu uspjeli izabrati predsjednika parlamenta niti predsjednika republike koji bi imenovao mandatara vlade.

Neuspjeh izbornog procesa 'mogao bi zemlju gurnuti u kaos', upozorio je u subotu UN-ov izaslanik u Bagdadu Nickolay Mladenov, prenosi agencija AFP.

Postavlja se pitanje hoće li se uopće za nedjeljnu sjednicu okupiti kvorum.

Međunarodna zajednica i veliki ajatolah Ali Al-Sistani, najviši šijitski vjerski autoritet u Iraku u kojem su šijiti većina, pozvali su višekratno, ali dosad uzalud, političare da prekinu sva neprijateljstva i da ujedinjeni formiraju vladu i zasutave sunitsku pobunu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene