Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cipelom na Busha

Irački novinar priznao napad na sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Irački novinar koji je bacio svoje cipele na predsjednika SAD-a Georgea W. Busha u utorak je izveden pred sud gdje je priznao svoje djelo, rekao je glasnogovornik suda.

Televizijski izvijestitelj Muntazer al-Zaidi optužen je za 'napad na predsjednika', rekao je Abdul Satar Birqadr, glasnogovornik iračkog visokog sudskog vijeća. Zaidi je u nedjelju Busha na konferenciji za tisak s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem gađao cipelama i nazvao 'psom' te odmah postao senzacija u arapskom svijetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobro vladanje Na slobodi irački novinar koji je bacio cipelu na Busha Slika nije dostupna Hrabri novinar 10 milijuna dolara za cipelu kojom je gađao Busha

Bacanje cipela na nekoga u arapskom se svijetu smatra najvećom uvredom, a pse prljavim i odvratnim.

'Al-Zaidi je danas izveden pred istražnog suca u nazočnosti odvjetnika obrane i tužitelja. On priznaje djelo koje je učinio', rekao je Birqadr.

>> 'Velikom junaku' al-Zaidiju libijsko odličje

>> 10 milijuna dolara za cipelu kojom je gađao Busha


Sud je odlučio Zaidija zadržati u pritvoru a, nakon što sudac zaključi svoju istragu, mogao bi ga poslati na suđenje i po odredbi iračkog kaznenog zakona za pokušaj ubojstva iračkog ili stranih predsjednika. Za takav zločin može se dobiti zatvorska kazna od sedam do 15 godina, rekao je Birqadr.

Zaidijev brat u utorak je rekao da je on udaren u glavu kundakom puške te da mu je slomljena ruka u kaosu nakon što je bacio cipele na Busha a pripadnici iračkog i američkog osiguranja skočili na njega. Zaidi je bio u bolnici u utvrđenoj Zelenoj zoni u Bagdadu, rekao je njegov brat Maitham al-Zaidi. 'Sve što znamo doznali smo od osobe koja nas je jučer kontaktirala i rekla da je Muntazer u nedjelju odveden u bolnicu Ibn-Sina. Ozlijeđena mu je glava jer je udaren kundakom puške a jedna mu je ruka slomljena', rekao je Maitham al-Zaidi.

Maitham al-Zaidi nije želio imenovati izvor informacije a njegove se informacije nisu mogle provjeriti i iz drugih izvora. Upitani za njegove izjave više iračkih dužnosnika reklo je da nemaju odgovornosti u tom slučaju.

Birqadr je rekao da nije nazočio saslušanju te da ne može potvrditi je li Zaidi ozlijeđen. On je rekao i da je Zaidi odbio da ga zastupa odvjetnik bivšeg iračkog čelnika Saddama Husseina.

Zaidijeva obitelj je rekla da je on osjećao duboku srdžbu spram Busha kojeg je okrivljavao za smrt desetaka tisuća Iračana nakon od SAD-a vođene invazije 2003.

Bush se, međutim, ne osjeća uvrijeđenim zbog incidenta, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino. 'Predsjednik naprosto misli da je to bila samo cipela i da se ljudi izražavaju na mnogo različitih načina', rekla je Perino.

Upitana misli li Bush da novinar treba biti kažnjen Perino je odgovorila: 'Predsjednik misli da je Irak suverena država, demokratska država, i oni će provesti postupak kakav slijede u ovakvim slučajevima. No, kako sam rekla, predsjednik se ne osjeća povrijeđenim incidentom'.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene