Inerpol (Foto: AFP)
Inerpol (Foto: AFP) Foto: Afp

U Interpolovoj operaciji, kojoj su meta bile ilegalne oklade tijekom Europskog nogometnog prvenstva, uhićeno je 1.400 osoba i zaplijenjeno je 6,7 milijuna eura, objavila je u utorak europska kirminalistička policija čije je sjedište u Lyonu.


U Aziji i Europi provedene su tisuće racija u kojima su oduzeta računala i mobilni telefoni povezani s gotovo 394 milijuna eura u klađenju.

"Dok smo Europsko nogometno prvenstvo uglavnom gledali samo kao navijači, stotine kriminalaca u 28 zemalja ciljali su na organizirane kriminalne skupine koje su htjele zaraditi milijune putem ilegalnog kockanja i s tim u vezi pranja novca", navodi se u priopćenju Interpola.

Hongkonška policija uhitila je više od 800 osumnjičenih, "među njima i navodnog šefa kladioničarske udruge kontrolirane trijadama", dodaje Interpol. U jednoj od najuspješnijih operacija u Hong Kongu do sada, policijski službenici zaplijenili su 2,3 ​​milijuna eura gotovine i evidenciju s detaljima stotina milijuna oklada.

U Italiji, domovini europskih prvaka, tijekom Eura u operaciji SOGA VIII provjereno je 280 kladionica i naplaćeno kazni u visini od 1,3 milijuna eura zbog ilegalnog klađenja.

Ovo osmo izdanje operacije SOGA (od "soccer gambling")obuhvatila je Austriju, Belgiju, Hrvatsku, Češku, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Irsku, Italiju, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, Rusiju, Španjolsku, Švicarsku i Veliku Britaniju te Azerbajdžan, Bahrain, Bruneje, Kambodžu, Kinu, Indiju, Maleziju, Maldive, Filipine, Singapur i Vijetnam.

Otkako su pokrenete operacije ovog tipa uhićeno je više od 19.000 osoba i zaplijenjeno 63 milijuna eura i zatvoreno više od 4.000 kladionica.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju