Obavijesti Video Pretražite Navigacija
22 ubojstva žena

Interpol traži pomoć: ''Ako se sjećate prijateljice, članice obitelji ili kolegice koja je iznenada nestala, molimo vas, dobro pogledajte''

Interpol pozvao javnost da pomogne u rješavanju 22 slučaja ubojstava žena
Interpol pozvao javnost da pomogne u rješavanju 22 slučaja ubojstava žena Foto: Screenshot
Interpol je u srijedu uputio apel javnosti da pomogne u identifikaciji tijela 22 žene ubijene u Njemačkoj, Nizozemskoj i Belgiji u razdoblju od nekoliko desetljeća i čiji identitet nikada nije utvrđen.

Interpol želi riješiti "zaboravljene slučajeve" ubojstava žena koja su se dogodila prije 10, 20, 30 pa čak i 40 godina te je pokrenuo operaciju naziva "Identificiraj me".

Najstariji slučaj datira iz listopada 1976., kada je tijelo nepoznate žene pronađeno na parkingu uz autocestu u Nizozemskoj, a najnoviji je iz kolovoza 2019. i radi se o ženi čije je tijelo pronađeno u gradskom parku u Belgiji.

Nacionalne policije nisu identificirale žrtve i zbog činjenice da te žene ne potječu iz zemalja u kojima su ubijene.

Za svaku od 22 žrtve objavljene su fotografije napravljene uz pomoć tehnologije rekonstrukcije lica te podaci o tome kada su tijela pronađena, uz osobne predmete pronađene kod žrtava.

Ovo je prvi put da je Interpol izašao u javnost s popisom tražeći informacije o neidentificiranim tijelima.

Takozvane crne obavijesti, objavljene u sklopu kampanje poznate kao ''Identificiraj me'', obično se distribuiraju samo interno među Interpolovom mrežom policijskih snaga diljem svijeta, piše BBC.

"Ako se sjećate prijateljice, članice obitelji ili kolegice koja je iznenada nestala, molimo vas, dobro pogledajte i kontaktirajte nacionalnu policiju putem obrasca ako imate bilo kakvu informaciju o nestalima", piše na stranici Interpola.

François-Xavier Laurent, voditelj baze podataka DNK-a u Interpolu, za AFP je rekao da se pretpostavlja da su neke od ubijenih žena iz zemalja istočne Europe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga ide dalje VIDEO Uhićen Otrov, jedan od najtraženijih hrvatskih bjegunaca: Imao slovenske dokumente. Radio za srpskog Escobara?  

Pročitajte i ovo Robert Rundo Radikalni desničar U Rumunjskoj uhićen vođa rasističke skupine iz SAD-a: Imao je i hrvatske lažne isprave

"Moguće je da se radi o ženama koje su se uputile na turističko putovanje, ali moguće je i da se radi o žrtvama trgovaca ljudi", rekao je Laurent.

Slučajevi nisu međusobno povezani, ali im je zajednički međunarodni kontekst", dodao je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene