Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od zatvora do putinova miljenika

Ovo je novi Putinov igrač za ruske specijalne vojne operacije: Počeo je kao sitni kriminalac, bio iza rešetaka, a sve se promijenilo na jednoj večeri

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu rata u Ukrajini, u kojoj spominje novu osobu koja je zadužena za vojne operacije u Ukrajini.

"Financijaš Wagner Grupe Jevgenij Prigožin novo je lice ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. Prigožin je 14. rujna održao govor o regrutaciji u kojem je objavio da ruski zarobljenici sudjeluju u ratu od 1. srpnja, kada su odigrali ključnu ulogu u zauzimanju termoelektrane Vuhlehirska. Ruski vojni bloger primijetio je da Prigožin uvodi staljinističku metodu koja omogućuje Kremlju da izbjegne naređivanje opće mobilizacije koja bi mogla izazvati socijalne napetosti u ruskom društvu", piše Institut za proučavaje rata.

Tvrdi da ruski vojni stručnjaci hvale njegove poteze te se čak u javnosti govorka da bi on trebao zamijeniti ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, kojeg stručnjaci iz Kremlja krive za ruski poraz oko Harkivske oblasti.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Može li gore? Putin pronašao novi izvor dragovoljaca za rat s Ukrajinom: "Hoće li ih staviti u zasebnu bojnu ili zajedno sa zatvorenicima?"

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Odobrena u ponedjeljak Vladimir Putin odobrio novu, jezivu doktrinu: Temelji se na konceptu "ruskog svijeta", koji ideolozi koriste za opravdavanje rata

"Ruski vojni dopisnik i bloger Maksim Fomin (alias Vladlen Tatarsky) tvrdi da je razgovarao s Prigožinom o situaciji na ukrajinsko-ruskoj granici nakon povlačenja ruskih snaga u tom području. Sastanak Prigožin-Fomin, ako se uistinu dogodio, mogao bi značiti da Kremlj pokušava odgovoriti na višemjesečne pritužbe vojnih stručnjaka da rusko Ministarstvo obrane nije slušalo njihove kritike koje naglašavaju neučinkovitost ruskog višeg zapovjedništva", otkriva Institut za proučavanje rata.

Putinov čovjek od povjerenja

Prigožin je Putinov bliski čovjek od povjerenja, a njegov odnos s vojnim blogerima i stručnjacima mogao bi pomoći da se zadrži podrška ruske javnosti za ratne napore Kremlja, piše Institut.

Jevgenij Prigožin poznat je i kao Putinov chef, a riječ je o ruskom milijarderu koji je zadužen za Putinovu digitalnu propagandu i mračne poslove.
Prigožen je odrastao na ulici, a u 20. godini osuđen je na 12 godina zatvora zbog oružanog napada i organiziranog kriminala. Nakon što je izašao iz zatvora, nakon deset godina, počeo je na ulici prodavati hot-dogove s ocem i u tome je bio više nego uspješan.

Brzo je prerastao ulične štandove te je postao menadžer i dioničar u Kontrastu Borisa Spektra, prijatelja koji je otvorio prvi lanac supermarketa u Sankt-Peterburgu.

Večera koja je sve promijenila

Posao se baš i nije dobro razvijao, pa je Prigožin nagovorio direktora Kontrasta, Kirila Ziminova, da otvore restoran Stara carinarnica. Potom su pokrenuli i plutajući restoran, koji je postao jedno od najotmjenijih mjesta u gradu.

Tamo je 2001., kad je Putin izabran za predsjednika Rusije, pozvao francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca na večeru. Prema legendi koju je proširio sam Prigožin, ta ga je večera inicirala u Putinov najuži krug.

Nakon toga on postaje glavni za brojne mutne poslove. Tako je njegova kompanija dobila stotine milijuna vrijedne ugovore za prehranu školske djece i državnih radnika. Godine 2012. dobio je ugovor za isporuku obroka ruskoj vosci u vrijednosti od 1,2 milijarde američkih dolara.

Prigožin je povezan s čuvenom plaćeničkom grupom koja je poznata kao Wagner grupa, a nalazi se na FBI-jevu popisu najtraženijih kao predvodnik trinaestorice Rusa koje je američko pravosuđe optužilo za miješanje u njihove izbore 2016., zavjeru s ciljem prijevare SAD-a, bankovnu prijevaru i krađu identiteta. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene