Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigli su u Pjongjang u nadzor zatvaranja sjevernokorejskog reaktora za proizvodnju plutonija, najvažnije komponente nuklearnog programa te države, javlja agencija Xinhua.


Deset inspektora će otići u Yongbyon, glavni nuklearni kompleks zemlje kojeg se Pjongjang obvezao zatvoriti u zamjenu za gospodarske i političke ustupke, precizirala je službena kineska agencija.

Vezani članci Slika nije dostupna Mianmar je nova nuklearna sila? Slika nije dostupna 'Kim Jong-ill spreman na nove nuklearne preogovore'

"Putujemo u Yongbyon s opremom i nastaviti ćemo rad, a zatim ćemo obznaniti našem stožeru zabilježene napretke", rekao je šef ekipe IAEA-e Adel Tolba u zračnoj luci Pekinga.

Američki pregovarač za sjevernokorejska nuklearna pitanja Christopher Hill rekao je da će "glavni sjevernokorejski nuklearni kompleks Yongbyon biti zatvoren najkasnije u ponedjeljak".

Na pitanje novinara o datumu zatvaranja Yongbyona, Hill je odgovorio da se radi o vikendu, ali da ne zna je li to subota, nedjelja ili ponedjeljak.

Američki pregovarač je dodao da ne želi da se misli kako je to zatvaranje najveći i jedini događaj, već tek prvi korak. Hill, koji boravi u Japanu, otputovat će u Peking na novi sastanak pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju koji počinje 18. srpnja.

Zatvaranje kompleksa Yongbyon, glavnog sjevernokorejskog postrojenja je prva etapa multilateralnog sporazuma potpisanog 13. veljače u Pekingu kojim se Sjeverna Koreja obvezala "u potpunosti prekinuti" svoje nuklearne programe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju