Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jak vrtlog

INFOGRAFIKA: Evo kako nastaje razoran tornado!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tornado je vrsta ciklona te se javlja prilikom nestabilne atmosfere, a moraju biti prisutni mehanizmi podizanja i vlage u srednjim i donjim dijelovima atmosfere.

Tornado nastaje prilikom zagrijavanjem zraka i velike vlažnosti u donjoj atmosferi. Osim toga potreban je suh i hladan zrak u gornjoj atmosferi, nagla promjena brzine vjetra te pad temperature pri povećanju visine vrtloga.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nije izdržao VIDEO Tragedija dotukla reportera: Rasplakao se tijekom javljanja uživo Slika nije dostupna Šokantno VIDEO Pakleni tornado izbliza: Snimka iz samog središta vrtloga!

Kada su zadovoljeni uvjeti za nastanak tornada dolazi do podizanja toplog i vlažnog zraka koji se nalazi bliže tlu, objavio je msn news. Potom se topli zrak sastaje s hladnim i sušim. Povećanjem vlage započinje jače kondenziranje u kapljice vode i tada se toplina otpušta u okolni zrak, što je dovoljno da se uzlazno strujanje nastavi penjati.

>> INFOGRAFIKA Znate li kako nastaje uragan?

Zrak se naglo podiže uvis, a vjetar puše u suprotnom pravcu oko nastalog zračnog stupa. Tako nastaje jak vrtlog. Kad se to dogodi, centrifugalna sila odbacuje zrak od središta i u njemu nastaje prostor niskog tlaka.

Ova jezgra niskog tlaka djeluju kao snažan usisivač te usisava sve predmete preko kojih prelazi. Tornada na taj način mogu uzrokovati velike ljudske i materijalne štete, poput ovog u Oklahomi koji je odnio više od 90 ljudskih života.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene