Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

TOPE SE DEPOZITI

Još jedan udar na najveće europsko gospodarstvo: Inflacija pojela milijarde eura uštede

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Inflacija je izbrisala pandemijsku ušteđevinu Nijemaca, objavio je u utorak institut Ifo, što će gospodarstvo lišiti osobne potrošnje u ulozi pokretača rasta do kraja godine.

Kućanstva u Njemačkoj uštedjela su između travnja 2020. i ožujka 2021. oko 70 milijardi eura više nego u prosječnoj godini, kazao je voditelj za ekonomska istraživanja Ifo-a Timo Wollmershaeuser.

No, kako pokazuju bilance banaka, potrošači od kraja prošle godine sve više troše tu štednju. Do kraja prvog ovogodišnjeg tromjesečja višak depozita gotovo se u potpunosti istopio, rekao je Wollmershaeuser.

"U drugom tromjesečju trend se nastavio gotovo nepromijenjenim tempom", rekao je, dodajući da je njegov glavni pokretač vjerojatno inflacija.

Potrošačke cijene i dalje snažno rastu, što znači da "osobna potrošnja, nažalost, neće u ostatku godine djelovati kao gospodarski motor u Njemačkoj", procjenjuje taj ekonomist.

Pročitajte i ovo Ilustracija NEIZVJESNA JESEN Najveće europsko gospodarstvo u problemima: Središnja banka upozorila građane na posljedice galopirajuće inflacije

Pročitajte i ovo Krađa DA TI SRCE PUKNE Inflacija "stisla" one najsiromašnije! Umirovljenik iz Bavarske pokušao ukrasti jedan odrezak. Loše je završio

Potrošnja je ponovo snažno porasla u prvim mjesecima ove godine, unatoč visokoj inflaciji, ali "od sredine godine mnogi vodeći pokazatelji otkrivaju jasan učinak prigušivanja", zaključio je. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene