Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indija je predstavila prvi nosač zrakoplova domaće proizvodnje, u nastojanju da modernizira svoju vojnu opremu koju je dijelom kupovala od Sovjetskog Saveza, utrkujući se s drugom brzorastućom azijskom silom, Kinom.


INS Vikrant, brod od 40.000 tona, bit će operativan 2018. kada prođe niz ispitivanja. Označava ulazak Indije u uzak klub zemalja koje same projektiraju i grade svoje nosače zrakoplova, u kojemu su još Sjedinjene Države, Velika Britanija, Rusija i Francuska. Program je stajao oko 5 milijarda dolara, a realiziran je s dvije godine zakašnjenja.

Vezani članci Ilustracija, koronavirus u Indiji Popili vlastiti lijek protiv koronavirusa: Indijski farmaceut umro na mjestu, njegov šef završio u bolnici Indija U istjecanju plina u tvornici u Indiji najmanje devet poginulih, stotine ozlijeđenih

>> VIDEO Ovo je najveći ratni brod koji je Japan izgradio od Drugog svjetskog rata

No 'ovo je važna etapa', istaknuo je ministar obrane A.K. Antony koji je sudjelovao na predstavljanju nosača u luci u Cochinu. 'Ovo je prvi korak dugog puta i prvi važan korak'. Po ocjeni analitičara, modernizacijom svog arsenala Indija želi sustići Kinu čiji se utjecaj širi. Nosač zrakoplova će biti stacioniran u Indijskom oceanu, kažu vojni stručnjaci.

New Delhi je uložio milijarde dolara u modernizaciju vojne opreme. Po ocjeni međunarodne mreže KPMG-a, zemlja će od 2010. do 2016. potrošiti 112 milijarda dolara na naoružanje. U subotu je vlada najavila da je za ispitivanje spremna prva nuklearna podmornica sagrađena u Indiji.

Svi ti programi imaju zadaću 'povećati moć Indije, istodobno s jačanjem diplomacije', drži Rahul Bedi, iz vojnog časopisa Jane's. Indija usto treba do konca godine dobiti od Rusije stari ruski ratni brod Admiral Gorškov, preimenovan u INS Vikramaditya.

Indija trenutačno posjeduje samo jedan nosač zrakoplova, britanski brod star 60 godina, koji je kupila 1987. i nazvala ga INS Viraat, koji će se u idućem razdoblju postupno povlačiti iz službe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook