Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nosač helikoptera

VIDEO Ovo je najveći ratni brod koji je Japan izgradio od Drugog svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Yokohami je porinut golemi nosač helikoptera Izumo, najveći ratni brod koji je Japan izgradio od okončanja Drugog svjetskog rata. Porinut je usred diplomatskih razmirica s Kinom.

Japanske su obrambene snage porinule svoj dosad najveći ratni brod od okončanja Drugog svjetskog rata, što je još jedan znak da je u istočnoj Aziji u tijeku svojevrsna utrka u naoružanju.

Pročitajte i ovo Nasukan brod u luci Raši Zbog vremenskih prilika Kod ulaza u luku Rašu nasukao se brod: Ministarstvo otkrilo u kakvom su stanju članovi posade Christina Sears - 3 MOĆNA GRDOSIJA Glasnogovornica američkog nosača aviona za Dnevnik Nove TV o brodu i idućim akcijama: ''Nadamo se povratku u Hrvatsku''

Riječ je o 248 metara dugom nosaču helikoptera, čija je izgradnja koštala oko 1,2 milijarde dolara. Zove se Izumo, na njemu će biti do devet helikoptera, nosivost mu je 19.500 tona, a imat će posadu od 470 elitnih marinaca. Drugi najveći japanski ratni brod je Hyuga, također nosač helikoptera, čija duljina iznosi gotovo 200 metara.

>> VIDEO Veliki uspjeh vojske: Pogledajte ovaj manevar bespilotne letjelice!

Izumo bi se trebao baviti pružanjem humanitarne pomoći, ali i onemogućavanjem neprijateljskih podmorskih aktivnosti. Iako je ceremonija porinuća, na kojoj je u Yokohami bilo više od 3.600 uzvanika, održana danas, brod će u punu uporabu ući tek za oko dvije godine. Dotad će biti u jednoj drugoj luci gdje će mu ugrađivati svu potrebnu vojnu opremu.

'Čuo sam da ovakvi brodovi mogu priskočiti u pomoć u slučaju velikih katastrofa. Bilo bi sjajno da smo imali jednog ovakvog kada je Japan udario tsunami u ožujku 2011. godine', rekao je za Reuters 45-godišnji Yukiko Satata, koji je promatrao porinuće.

Četiri godine mlađi Hiroki Shima upozorava na trenutne diplomatske razmirice Japana i Kine oko nekoliko spornih otoka. 'Štošta se u zadnje vrijeme događa oko otočja Senkaku i Takeshima. Čak i ako se ovaj brod ne bi koristio za napad, dobro ga je imati za obranu i da druga strana vidi što imamo.'

Kina je posljednjih godina znatno unaprijedila svoj program razvoja naoružanja, poglavito na moru. Nedavno je porinula svoj prvi nosač aviona, a već je najavila izgradnju drugoga.

U vodama oko Japana prisutni su i Amerikanci. Njihovi nosači aviona klase Nimitz prosječno su dugi 333 metra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene