Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indija je u četvrtak uspješno izvela probno lansiranje rakete dugog dometa koja može doseći Kinu i neazijske zemlje, što je veliki napredak koji Indiju dovodi nadomak male skupine zemalja koje posjeduju interkontinentalne balističke rakete.


Raketa Agni V dosega 5.000 km, koja je sposobna nositi nuklearno oružje, lansirana je iz baze u državi Orisi. Raketa teška 50 tona i visoka 17 metara, može doseći mete na cijelom kineskom teritoriju kao i u ostatku Azije, te neke europske zemlje, smatraju stručnjaci. Riječ je o raketi klase IRBN prijelaznih raketa dosega manjeg od 6.400 km.

Samo pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a (Kina, Rusija, Francuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija) sada posjeduju međukontinentalne balističke rakete (ICBM) dosega većeg od 5.500 km.

Vezani članci Učionica, ilustracija (Foto: Getty Images) Škola u Indiji na meti žestokih kritika: Htjeli spriječiti učenike da prepisuju pa im na glave stavili - kartonske kutije Slika nije dostupna MOGU DOSEĆI I KRAJNJI ZAPAD EUROPE Indija testirala novu dalekometnu raketu

Premijer čestitao znanstvenicima

Indijski premijer Manmohan Singh je čestitao znanstvenicima na uspješnom lansiranju, a ministar obrane A.K. Antony je pozdravio savršen uspjeh, ocijenivši lansiranje velikim pomakom u raketnom programu Indije, rekao je njegov glasnogovornik.

Ovo lansiranje je izvedeno nedugo nakon povratka Indije u uski krug zemalja s nuklearnim podmornicama, korištenjem podmornice koju je Rusija iznajmila Indiji na deset godina. (Hina)