Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi nemiri

Incident u Kosovskoj Mitrovici, pucalo se po kosovskoj policiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ophodnja kosovske policije napadnuta je u utorak nešto poslije ponoći vatrenim oružjem u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a dvojica policajaca koja su se nalazila u automobilu parkiranom ispred administrativnog ureda kosovskih vlasti u naselju Bošnjačkoj mahali, nisu ozlijeđena, javljaju u utorak mediji u Beogradu i u Prištini.

Napad se dogodio oko jedan sat poslije ponoći, a policajci koji su se nalazili ispred administrativnog ureda za sjever Kosova, čije se otvaranje očekuje sljedećih dana, čuli su udar metka u blatobran automobila, no nisu čuli pucnje pa se pretpostavlja da je napadač pucao iz oružja s prigušivačem.

Kako prenose prištinski mediji na albanskom jeziku, nakon što su vidjeli da je automobil pogođen, policajci, obojica albanske nacionalnosti, brzo su napustili automobil nakon čega je slijedilo još nekoliko hitaca u istu metu.

Regionalni glasnogovornik policije u Kosovskoj Mitrovici Besim Hoti rekao je da nitko od policajaca u izgredu nije ozlijeđen. Kosovska policija za sada nije identificirala osumnjičene za ovaj napad. U sklopu istrage na mjestu događaja su forenzički stručnjaci kosovske policije, kao i istražiteljske ekipe europske misije za provedbu prava na Kosovu (EULEX).

Kosovska vlada odlučila je potkraj svibnja otvoriti Administrativni ured za sjeverni dio Kosovske Mitrovice, kako bi usluge kosovskih vlasti bile dostupnije tamošnjim građanima, na šta je reagirao srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović ocijenivši kako bi otvaranje ureda kosovske vlade u sjevernom djelu Kosovske Mitrovice moglo pojačati napetosti na sjeveru Kosova.

Srbi sa sjevera Kosova ne prihvaćaju kosovske vlasti, a rijeka Ibar, koja dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni dio, većinski nastanjen Srbima i južni, u kojemu pretežito žive Albanci, istodobno se smatra crtom koja simbolično razdvaja sjever Kosova, naseljen pretežito Srbima, od ostatka Kosova, gdje žive većinom Albanci.

Vlasti u Beogradu i čelnici srpskih paralelnih struktura na sjeveru Kosova pozivali su Srbe da bojkotiraju rad administrativnog ureda kosovske vlade ocjenjujući to kao provokaciju Prištine. Lokalni srpski čelnici upozoravali su da će svatko tko se zaposli u tome uredu biti kažnjen u skladu sa zakonima Srbije. Unatoč takvim upozorenjima za posao u uredu kosovske vlade, konkurirajući za 55 radnih mjesta, prijavilo se 1.040 građana, kazao je nedavno zamjenik kosovskog premijera Slobodan Petrović, a iz ministarstva zaduženog za lokalne vlasti potvrđuju velik interes lokalnih Srba za rad u tom uredu. (Hina)

Pročitajte i ovo Kosovska granica - 2 UZAVRELA SITUACIJA Kosovska vlada povukla potez koji bi trebao smiriti strasti, asistirali i Amerikanci: "Bit će uklonjene sve barikade..." Slika nije dostupna Pripadnici misije EU stigli na Kosovo EULEX stigao u sjeverni dio Mitrovice

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene