Obavijesti Pretražite Navigacija
Podaci DZS-a

Imate li toliko? Porasla prosječna mjesečna plaća, pogledajte tko zarađuje najviše

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Foto: Getty Images
Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj iznosila je za ožujak 1130 eura, što je na godišnjoj razini nominalno više za 11,9, a realno za 1,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema izvješću objavljenom u petak, prosječna plaća od 1130 eura nominalno je viša za 2,2 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na veljaču. Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća isplaćena je u informacijskim uslužnim djelatnostima, u iznosu od 2327 eura, a najniža u zaštitnim i istražnim djelatnostima, u iznosu od 738 eura.

Po podacima DZS-a, medijalna neto plaća za ožujak iznosila je 946 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa. Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za ožujak iznosila je 1556 eura, što je nominalno više za 2,2 posto, a realno za 1,3 posto u odnosu na veljaču.

Na godišnjoj je razini prosječna bruto plaća nominalno viša za 13,5 posto, a realno za 2,5 posto. U ožujku su bila prosječno 182 plaćena sata, što je u odnosu na veljaču rast za 15,2 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi podaci Stopa inflacije ponovno jednoznamenkasta: Pogledajte za koliko su porasle cijene

Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti vodni prijevoz (191), a najmanji broj plaćenih sati bio je u djelatnosti socijalne skrbi bez smještaja (160). Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu za ožujak iznosila je 6,08 eura, što je u odnosu na veljaču niže za 10,7 posto, a u odnosu na ožujak lani više za 11,8 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene