Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politika konkurentnosti

ILO: Niske njemačke plaće uzrok krize eurozone

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je u izvješću predstavljenom u utorak u Ženevi da je njemačka politika konkurentnosti 'strukturalni uzrok' krize eurozone.

'Poboljšanje konkurentnosti njemačkih izvoznika sve se više identificira kao strukturalni uzrok nedavnih teškoća eurozone', navodi UN-ova ustanova sa sjedištem u Ženevi.

Napose kritizira reforme koje je 2003. provela vlada tadašnjeg kancelara Gerharda Schroedera.

Te reforme kao i dobici ostvareni konkurentnošću njemačkoga gospodarstva Berlin redovito prikazuje kao model koji bi trebale slijediti druge zemlje. No ILO takav model smatra kočnicom rasta.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Slika nije dostupna KRIZA I PROMJENE ''Vlada nije odbacila prijedlog o povećanju plaća'', poručio ministar financija i otkrio da se razmišlja o uvođenju novog poreza

>>Zemlje srednje i istočne Europe i dalje žele euro

'Njemački trošak rada pao je u jednome desetljeću u odnosu na konkurente i stvorio pritisak na njihov rast s opasnim posljedicama za održivost njihovih javnih financija', ocjenjuje ILO.

Ta organizacija zagovara dostojanstven rad posvuda u svijetu.

'Stanje je tim lošije što države u krizi nisu znale jačanjem izvoza nadoknaditi slabosti domaće potražnje jer njihova proizvodnja nije znala profitirati iz rasta domaće potražnje u Njemačkoj', navodi ILO. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene