Stotine migranata spašenih iz Sredozemnog mora stiglo je u španjolsku luku Valenciju u nedjelju, okončavši devetodnevno pomorsko putovanje, no ostavljajući otvorenom žestoku raspravu u Europi o tome kako riješiti problem imigracije.

Galerija Aquarius, brod kojim su migranti stigli u Valenciju (Foto: AFP) Migranti se iskrcavaju u Valenciji (Foto: AFP) +0 Aquarius, brod kojim su migranti stigli u Valenciju (Foto: AFP)

Španjolska je ponudila da prihvati 629 migranata uglavnom iz subsaharske Afrike, ukrcane na brod Aquarius prošli tjedan, nakon što su Italija i Malta zatvorile svoje luke za brodove sa spašenim migrantima.

Vezani članci Ilustracija Strava u blizini Sirije: Više od 30 migranata se utopilo. Traje potraga za preživjelima Madina Na braniku ljudskih prava: ''Presuda u slučaju male Madine ne smije ostati mrtvo slovo na papiru''

Prvi brod s migrantima koji je u nedjelju ujutro stigao u španjolsku luku bio je brod talijanske obalne straže na kojemu je bilo 274 putnika s Aquariusa, a dočekalo ih je 2320 volontera, prevoditelja i zdravstvenih radnika.

Osoblje u bijelim zaštitnim odijelima i maskama dočekalo je migrante dok su se iskrcavali te su ih odveli u šator gdje ih je policija počela identificirati.

Nakon broda talijanske obalne straže u luku u Valenciji pristaje Aquarius, koji je dovezao 106 migranata, a nakon njega stiže talijanski vojni brod Orione, koji dovozi posljednjih 250 migranata.

Uzvici i pjesma čuli su se na Aquariusu kada su migranti ugledali Valenciju na obzorju, napisala je na Twitteru španjolska novinarka Gabriela Sanchez koja je putovala zajedno s njima.

Liječnici bez granica (MSF) koji vode Aquarius zajedno s francusko-njemačkom humanitarnom organizacijom SOS Mediterranee, na Twitteru su objavili fotografiju jedne od svojih ekipa kako govori ljudima na brodu što bi mogli očekivati.

"Ljudi su smireni i drago im je da stižu u Španjolsku", objavila je skupina. (Hina)

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju