Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Igor Tabak za DNEVNIK.hr

Prve reakcije analitičara na invaziju: "Rat je nedvojbeno počeo. I to najveći u Europi od Drugog svjetskog rata"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Teško je u ovom trenutku procijeniti u kojem smjeru će se ovo razvijati. Slika će se iskristalizirati u idućih nekoliko sati", govori vojni analitičar Igor Tabak. No jedno je sigurno - rat je počeo.

"Nakon što su oko ponoći odnedavno samostalne pokrajine tražile vojnu pomoć Ruske Federacije, postalo je jasno da se nešto događa.
Oko dva su počeli incidenti. Malo prije četiri sata je Putin imao obraćanje i već tu je bilo jasno da počinje rat", kaže Igor Tabak. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 38. DAN RATA Carla del Ponte želi Putina iza rešetaka: "Izdajte nalog za uhićenje''. Oglasio se i Papa: ''Opet neki moćnik provocira...'' Slika nije dostupna 35. DAN RATA Putin se oglasio o pregovorima, objavio od čega ne odstupa. Ukrajinci tvrde da su Rusi granatirali vrtić

Napominje da je nakon četiri sata uslijedio čitav niz vojnih poteza.

"Od kojih su neki nedvojbeni, vidjele su se eksplozije, udari projektila. S druge strane, ima dosta informacija za koje se ne zna stoje li ili ne. Govorilo se o dva morska desanta i o padobranskom desantu oko Kijeva. Oni još nisu potvrđeni. Ali nije sve to ni čudo. U trenucima kad kreće veće vojna operacija u ovom obujmu jasno je da tu treba vremena da se iščisti slika", odgovara analitičar na pitanje što možemo očekivati od invazije na Ukrajinu.

Objašnjava kako se nedvojbeno zna da su izvedeni zračni i raketni napadi po čitavom nizu ciljeva. Još nije jasno što je s operacijama na kopnu.

"Moguće je da je ekipa provalila pod kišobranom raznih udara iz Luganska i Donjecka i zauzima ostatke tih oblasti, a moguće da se ide prema Kijevu ili velikom dijelu Ukrajine", kaže i podsjeća na slike i snimke vatrenih gljiva u skladištima u Harkovu, Dnjepru, Odessi...

"Puno je poteza na koje treba paziti, pogotovo što se, po zasad nepotvrđenim snimkama, uključila Bjelorusija. Ne zna se je li to stvarno, kako će se stvari odvijati. To je ono prokletstvo gledanja ratnog sukoba praktički uživo. Ne možete biti sigurni što je stvarno, što je ratna varka, što krive informacije", napominje.

"Rat je počeo nedvojbeno. Putin je sam rekao da je pokrenuo vojnu operaciju da se demilitarizira Ukrajina. Druga je stvar da nije normalno da se jedna zemlja demilitarizira vojnom intervencijom. A nisam sigurna da je Ukrajina neka fašistička zemlja koju treba demilitarizirati ognjem i mačem", kaže.

Koliko bi moglo eskalirati? Tabak napominje i mogućnosti da se zaista priključila Bjelorusija, a podsjeća i još na neka nestabilna područja u okruženju. 

"U zaleđu Odesse je Moldavija koja na granici s Ukrajinom ima odbjeglu pokrajinu u kojoj su također, ajmo ih tako nazvati - ruski mirotvorci. Puno je prostora gdje može eskalirati, To je ono što je zabrinjavalo cijelo vrijeme. Već sad govorimo o najvećem sukobu na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Po broju trenutno angažiranih vojnika, njih oko 500.000 i po količini moderne vojne tehnike", kaže.

"Moguće je da će sukob ostati ograničen. Moguće je da su ovo široki pripremni udari za nešto manje, a može biti i veće. Poznati su Putinovi prigovori na Ukrajinu i režim u Kijevu", kaže Tabak i ponavlja kako do konačnih zaključaka treba pričekati još nekoliko sati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene