Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: "Štela" prebačen u Italiju na odsluženje kazne

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bosanskohercegovački Hrvat Vinko Martinović - Štela prebačen je u petak u Italiju kako bi odslužio dosuđenu mu zatvorsku kaznu od 18 godina za zločine počinjene protiv Bošnjaka u širem području Mostara, objavio je u utorak Haški tribunal (ICTY).

Martinović (44) je bio zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz sastava Kažnjeničke bojne, koju je osnovao njegov suoptuženik u haškome predmetu, Mladen Naletilić - Tuta.

Pročitajte i ovo Državni inspektorat i kazne; ilustracija - 1 Skup Uskrs Kažnjeni zbog jaja i kolača: To su najblaže kazne, mogli su platiti 3900 eura Ilustracija Zaštita prirode Dobro razmislite kad vidite visibabu da ne biste izvisili za 26.500 eura

Martinović je 31. ožujka 2003. osuđen zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija u sukobu protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice tijekom hrvatsko-bošnjačkog rata u BiH, od travnja 1993. do siječnja 1994. godine.

Kaznu mu je potvrdio Žalbeni sud 2006. godine, kada je također i Naletiliću potvrdio 20-godišnju zatvorsku kaznu.

Naletilić (61) je 25. travnja prebačen na odsluženje zatvorske kazne, također u Italiju.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) raspolaže samo pritvorskim ćelijama u Scheveningenu gdje optuženici borave prije suđenja i tijekom njega. ICTY je sporazume o služenju zatvorskih kazni za osuđenike sklopio s dvanaestak europskih država.

Naletilić i Martinović uhićeni su 1997. u Hrvatskoj, gdje je protiv njih vođen postupak. Martinović je prebačen u Den Haag 9. kolovoza 1999., a Naletilić 21. ožujka 2000. godine. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunava se u odsluženje kazne.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene