Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Udruženi zločinački pothvat'

Završne riječi na suđenju Stanišiću i Simatoviću krajem siječnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Završne riječi na haškom suđenju bivšem šefu srbijanske službe državne sigurnosti Jovici Stanišiću i bivšem zapovjedniku jedinice za specijalne operacije SDB-a Franku Simatoviću, optuženima za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, održat će se od 29. do 31. siječnja sljedeće godine, objavio je u srijedu Haški sud.

Glasnogovornica ICTY-ija Magdalena Spalinska izjavila je na konferenciji za novinare Haškoga suda kako se Stanišić i Simatović, koji su na privremenoj slobodi od srpnja, moraju vratiti u pritvor do 24. siječnja.

Na suđenju koje je započelo 29. lipnja 2009. tužitelji su izveli 62 svjedoka a obrana 33 svjedoka.

Tužiteljstvo tereti Stanišića i Simatovića da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu kojemu je cilj bio uklanjanje većine nesrba iz velikih dijelova Hrvatske i BiH od 1991. do 1995. radi pripajanja tih teritorija Srbiji i stvaranja velike Srbije.

U tom pothvatu bili su uz dvojicu optuženih, bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević te vođe bosanskih i hrvatskih Srba Ratko Mladić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Milan Martić, Goran Hadžić i Milan Babić, vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i zapovjednik paravojnih postrojbi Željko Ražnatović Arkan.

Tužitelji smatraju da je SDB imala ključnu ulogu u ratu u Hrvatskoj i BiH a da su Stanišić i Simatović kao dvije visoko rangirane osobe u SDB-u naredili, organizirali, obučili i opremili jedinice SDB-a koje su počinile zločine ubojstava, progona i deportacija Hrvata, Muslimana i drugog nesrpskog stanovništva u Hrvatskoj i BiH kao i da su imali kontrolu nad drugim paravojnim jedinicama.

Među tim jedinicama su i "Crvene beretke", "Škorpioni", Arkanovi "Tigrovi", "Knindže", pripadnici Martićeve policije, kao i milicija tzv. SAO Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Optužnica u pet točaka tereti Stanišića i Simatovića za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene na području Hrvatske i BiH progonom, ubojstvima, deportacijama i drugim nečovječnim djelima.

Dvojica optuženih su, kako se navodi u optužnici, pomogla da se otvori centar za obuku paravojnih jedinica u Golubiću kod Knina, a kasnije i drugi centri za obuku po Hrvatskoj i BiH. Prema optužnici oni su "rukovodili financiranjem, obukom, logističkom podrškom i drugim vrstama velike pomoći i podrške specijalnim jedinicama državne sigurnosti Republike Srbije i drugim srpskim snagama koje su sudjelovale u zločinima u Hrvatskoj i BiH".

Među zločinima koji su počinjeni na području Hrvatske nad civilima i zarobljenicima optužnica navodi niz ubojstava počinjenih tijekom 1991. na području Dubice, Cerovljana, Baćina, Saborskog, Škabrnje, Bruške, Dalja i Erduta te od 1992. do 1995. u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu.

Naknadnim proširenjem optužnice u ožujku 2006. njih se dvojicu dodatno tereti za likvidaciju šestorice Bošnjaka iz Srebrenice koje su 1995. počinili "Škorpioni" koji su svoje zlodjelo zabilježila video-kamerom.

Obojica su uhićena u policijskoj operaciji "Sablja" u ožujku 2003., poslije atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića. (Hina)

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "To nije kazneno djelo" Pušićeva obrana: Neutemeljen zaključak o udruženom zločinačkom pothvatu Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović Kakvi su izgledi bosanskohercegovačke šestorke u Haagu?

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene