Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi nalog protiv nekog šefa države

ICC izdao nalog za uhićenje al-Bašira zbog genocida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je drugi nalog za uhićenje sudanskog predsjednika Omara Hasana al-Bašira zbog genocida.

Bašir, protiv kojeg je u ožujku 2009. ICC izdao nalog za uhićenje zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, odbacio je tvrdnje suda da je on odgovoran za zločine u regiji Darfuru koji su uzrokovali smrt čak 300 tisuća ljudi te za politiku 'silovanja, izgladnjivanja i straha' nad još 2,5 milijuna u izbjegličkim logorima.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Slika nije dostupna Zatraženo izdavanje uhidbenog naloga za sudanskog predsjednika

'Postoji utemeljen razlog za vjerovanje da je odgovoran po tri točke optužnice za genocid nad etničkim skupinama Fur, Masalit i Zaghawa. To su genocid ubijanjem, genocid nanošenjem teške duševne ili tjelesne boli i genocid namjernim stvaranjem takvih životnih uvjeta koji bi svaku od tih etničkih skupina uništio', stoji u izjavi prizivnog vijeća ICC-a.

Nalog ICC-a za uhićenje al-Bašira prvi je ikad izdan protiv nekog aktualnog šefa države. Al-Bašir je odbacio tvrdnje suda, ustvrdivši da su one dio zapadnjačke zavjere protiv njega. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene