Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministri financija eurozone u Briselu odlučuju o aktiviranju paketa od 130 milijardi eura pomoći Grčkoj.


Bez tog novca Ateni prijeti bankrot već za mjesec dana. A u glavnom grčkom gradu i noćas su bili neredi. Burno je noćas bilo u Ateni. U ulicama oko parlamenta sukobi policije i skupina prosvjednika. Bijes zbog vladinih mjera štednje ne jenjava. Ponovno je letjelo kamenje, zapaljive bombe i suzavac. Jutro je donijelo mir, ali raspoloženje Grka nije se popravilo.

Vezani članci Slika nije dostupna NOVI NEMIRI Tisuće Grka na ulicama protiv mjera štednje Slika nije dostupna Radikalni ljevičari dobili mandat: 'Ne možemo sastaviti vladu'

>> Telegraph: Njemačka pritišće Grčku da proglasi bankrot

'Ne vidim svjetlo na obzoru. Na žalost. Bez obzira koliko kredita dobili, ako sami ne počnemo nešto proizvoditi tako da možemo stajati na svojim nogama, nikada se Grčka neće oporaviti. To je realnost', smatra Panagiota Petraki, stanovnica Atene. 'Ovo je slijepa ulica. Bez obzira koliko novca dobijemo, ako trgovina ne profunkcionira, ako ne otpišu dug i ako ne bude pravde, nikada nećemo izaći iz krize. Ova je politika potpuno pogrešna', ističe Michalis Vikendios, stanovnik Atene.

Grčka se vlada nada da će za svoju politiku konačno dobiti 130 milijardi eura međunarodne pomoći. Ministri financija eurozone okupili su se u Briselu kako bi ocijenili čini li Atena dovoljno na provođenju mjera štednje. 'Grčka je strana ispunila brojne uvjete koje smo postavili. Moje je mišljenje da danas moramo odobriti pomoć jer više nemamo vremena', rekao je Jean-Claude Juncker, predsjedavajući euroskupine.

Bez pomoći Grčkoj prijeti bankrot sredinom sljedećeg mjeseca. Zato se vijesti iz Bruxellesa iščekuju s nestrpljenjem. 'Ako ishod bude pozitivan, mislim da to okončava neizvjesnost oko grčkih javnih financija. Vidjet ćemo bolju klimu i konačno sredstva za dobra i održiva ulaganja u Grčku', naglasio je Plutarchos Sakellaris, potpredsjednik europske investicijske banke.

Ulagači su uvjereni da će Grčka dobiti pomoć. Tržišta su već pozitivno reagirala. Burzovni su indeksi u plusu. Zajednička europska valuta euro jača.