Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netanyahu u problemima

FOTO/VIDEO I ultraortodoksni Židovi morat će služiti vojsku: Deseci tisuća izašli na ulice, sukobili se s policijom

Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 1
Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 1 Afp
Aktualno Galerija Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 8 Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 8 Foto: Afp Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 7 Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 7 Foto: Afp Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 6 Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 6 Foto: Afp Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 5 Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 5 Foto: Afp +8 Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 4 Galerija 1/13 >>
U Izraelu je vojna služba obvezna za većinu muškaraca i žena, ali su politički utjecajne ultraortodoksne stranke svoje sljedbenike uspjele osloboditi služenja vojnog roka

Deseci tisuća ultraortodoksnih Židova prosvjedovali su u Jeruzalemu, dijelom i nasilno, protiv sudske presude koja i njih obvezuje na služenje vojnog roka. Prosvjedi bi mogli ugroziti koaliciju premijera Benjamina Netanyahua.

Najprije su se okupili u ultraortodoksnoj četvrti Jeruzalema da bi, kada je pao mrak, krenuli prema centru grada. Prema navodima policije, masa je bacala kamenje i demolirala automobil jednog ultraortodoksnog člana izraelske vlade.

Policija je pokušala rastjerati masu vodenim topovima. Nekoliko policajaca je ranjeno, a petoro izgrednika je uhićeno, prenijeli su izraelski mediji.

Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 1 Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 2 Foto: Afp

Proučavanje vjere umjesto vojnog roka

U Izraelu je vojna služba obvezna za većinu muškaraca i žena, ali su politički utjecajne ultraortodoksne stranke svoje sljedbenike uspjele osloboditi služenja vojnog roka, kako bi se oni umjesto toga posvetili proučavanju vjere. To je desetljećima bio problem za sekularne Židove, piše Deutsche Welle, s obzirom na to da ne da samo moraju u vojsku, nego i plaćaju najveći dio poreza.

Ranije ove godine, istraživanje Izraelskog instituta za demokraciju pokazalo je da 70 posto izraelskih Židova želi ukinuti opća izuzeća od vojne službe za ultraortodoksne.

Ultraortodoksni Židovi vjeruju da su njihove molitve i duhovno učenje ono što štiti Izrael i židovski narod. "2000 godina bili smo progonjeni, a preživjeli smo jer učimo Toru i sada Vrhovni sud želi to ukloniti od nas, i to će uzrokovati naše uništenje", kazao je Joseph za BBC.

"Odlazak u vojsku učinit će Fruma - religioznog Židova - više nereligioznim. Regrutacija ne pomaže vojno. Oni ne žele nas Haredime, nas ortodoksne Židove, oni nas ne trebaju”, kazao je drugi student, prešućujući svoje ime jer nema dopuštenje svoje rabina za javni istup i dodaje: "Tamo će nam samo dati neki prljavi posao. Oni su tu da više ne budemo pravi pravovjernici."

Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 1 Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 5 Foto: Afp

Točka razdora?

Od napada terorističkog Hamasa na Izrael i početka rata u pojasu Gaze, za koji su regrutirani deseci tisuća Izraelaca, to nezadovoljstvo značajno je poraslo. Tijekom rata je ubijeno više od 600 izraelskih vojnika, a mobilizirano je na desetke tisuća rezervista, što je poremetilo njihove karijere i poslovne planove.

Prošli tjedan Vrhovni sud Izraela donio je odluku da oružane snage zemlje ubuduće moraju regrutirati i ultraortodoksne Židove za vojnu službu. Ultraortodoksne stranke i njihovi pristaše upozoravali su da bi prisiljavanje ljudi na služenje vojnog roka uništilo način života na koji su oni generacijama navikli.

Sudska presuda stoga ima potencijal za razbijanje nestabilne vladajuće koalicije premijera Netanyahua. Utjecajne ultraortodoksne stranke Shas i Ujedinjeni judaizam Tore dio su te koalicije i odbijaju bilo kakve izmjene sadašnjih propisa.

 

Poseban odred

Od male manjine zajednica je postala milijunska i danas čine 12,9 posto stanovništva. Ultraortodoksne stranke često su djelovale kao tvorci kraljeva u izraelskoj politici, dajući podršku uzastopnim vladama na čelu s Netanyahuom, u zamjenu za nastavak izuzeća od mobilizacije i stotine milijuna dolara za njihove institucije.

Do sada je samo jedan bataljun izraelske vojske, Netzah Yehuda, osnovan posebno kako bi zadovoljio ultraortodoksne zahtjeve za rodnom segregacijom s posebnim zahtjevima za košer hranu i vrijeme odvojeno za molitve i dnevne obrede.

Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 1 Prosvjedi ultraortodoksnih Židova u Izraelu - 5 Foto: Afp

No, ultraortodoksni rabin koji radi na pitanjima integracije i član je odbora nevladine organizacije koja podupire bataljun, vjeruje da je moguće više kompromisa i da bi trebalo formirati novu brigadu Haredi.

"Na Haredima je da dođu za stol i kažu - spremni smo na stvarne ustupke, spremni smo izaći iz naše tradicionalne zone udobnosti i učiniti nešto proaktivno u pronalaženju pravog okvira koji će omogućiti većem broju Haredija da služe ", rekao je rabin Yehoshua Pfeffer.

On predlaže da bi tisuće mladih ultraortodoksnih muškaraca koji trenutno ne studiraju Toru s punim radnim vremenom, koji se smatraju neprilagođenim akademskim zahtjevima, trebalo potaknuti da se pridruže vojsci kao i drugi Židovi Izraelci njihovih godina.

Pročitajte i ovo Tko je tebi Reihl-Kir? Zalog za budućnost Arhitektura mira: "Josip Reihl-Kir ostaje dokaz da uvijek postoje pojedinci, ili više njih, koji mogu vidjeti onkraj podjela"

Više od 60.000 ultraortodoksnih muškaraca registriranik su kao studenti ješive i oslobođeni su služenja vojnog roka.  No, nakon presude Vrhovnog suda, vojsci je samo rečeno da unovači dodatnih 3000 pripadnika zajednice, uz oko 1500 onih koji već služe i također je rečeno da osmisli planove za novačenje većeg broja u narednim godinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene