Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imao je samo 12 godina

70 godina nakon doživljenog horora i dalje ima noćne more!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivor Perl (82) i danas osjeća strah, posebno nakon nedavnih napada u Parizu i talačke krize u židovskom supermarketu.

Preživjeli logoraš Auschwitza, 82-godišnji Ivor Perl koji danas živit u Essexu, kaže da i dalje osjeća strah nakon napada na židovski supermarket u Parizu.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen Brzo promijenila Predsjednica Europske komisije razbjesnila Poljake objavom o Auschwitzu Ilustracija Samo za najhrabrije Kako izaći iz lijesa? Posjetitelji se od sada mogu u tome okušati kroz igru

A i danas ga redovito muče noćne more zbog svega što se događalo u nacističkom logoru. I dalje čuje zvuk pruge koja ga je kada je imao samo 12 godina i 2 mjeseca dovela do logora, zajedno s njegovim roditeljima, braćom i sestrama.

70 godina je prošlo od užasa o kojem uskoro neće imati tko svjedočiti!

Odmah po dolasku odvojen je od majke i ostatka obitelji. Sjeća se da je molio majku da ga pusti da ide s njom, ali ona mu je rekla da mora u drugu liniju s bratom.

'Naravno, sve ostalo je povijest. To je posljednji put da sam vidio majku i sestre, a i brata također', rekao je. Nakon rituala tuširanja i smještanja u njegov dio kampa, slomio se i rasplakao.

Prisjetio se i da se isprva osjećao kao da idu u avanturu, ali taj osjećaj je vrlo brzo završio - čim su se pojavili na vratima Auschwitza 1944. godine. Naime, bila je to njegova prva vožnja vlakom zbog koje je bio jako uzbuđen - kratko.

'Naravno da osjećam strah'

Prije tjedan dana britanski premijer David Cameron poručio je da će sigurnosne službe proučiti što se još može učiniti po pitanju zaštite Židova u Britaniji. Vođama židovske zajednice rekao je da će iz napada u Parizu biti naučene lekcije. Podsjetimo, u napadu na židovski supermarket ubijena su četiri taoca.

Evo zašto Putin nije pozvan u Auschwitz

Uoči 70. godišnjice oslobađanja Auschwitza novinari Mirrora Perla su pitali strahuje li. 'Naravno da osjećam strah. Kako da ga ne osjećam? Mislim, ako dijete opeče prst u požaru, zar se neće uvijek bojati vatre? Kako da ne budem uplašen?', odgovorio im je.

Smatra da se ne čini dovoljno za sigurnost židovske zajednice. I nije jedini koji osjeća anksioznost nakon pariškog masakra.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene