Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne samo iz pregovora

Pahor: Hrvatske dokumente isključiti i iz moguće arbitraže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je kako se slovenski uvjet za deblokadu pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom - povlačenje hrvatske dokumentacije nastale nakon osamostaljenja dviju zemalja u kojoj se navodno prejudicira granica sa Slovenijom - neće promijeniti.

'Naše stajalište ostaje jasno: dokumenti nastali nakon 25. lipnja 1991. godine koji su poslani Europskoj komisiji ne mogu prejudicirati granicu ni u pregovorima s EU ni pred eventualnom trećom stranom', rekao je Pahor u razgovoru za mariborski dnevni list 'Večer' od subote.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom Granica sa Slovenijom - 4 Prijedlog pred vladom Slovenija produljuje pojačanu kontrolu granica do ljeta: "Brojke su i dalje visoke"

Pahor je rekao da je blokirao hrvatska poglavlja na zadnjoj pristupnoj konferenciji pod francuskim predsjedanjem jer je to prije njega učinio i Janez Janša, te da su njih dvojica među rijetkima koji su u Sloveniji shvatili nacionalnu važnost granice i otvorenoga mora. 'Samo smo Janša i ja znali koliko su ti problemi važni i vrijedni pozornosti', rekao je Pahor u razgovoru za mariborski list, dodajući kako su i u Bruxellesu očekivali da će on, nakon što je dobio izbore, biti popustljiviji od Janše. 

>> 'Hrvatska treba ispuniti zahtjeve'

>> Pahor: 'Hrvatska želi legalizirati naknadno mijenjano stanje na granici'

No, razlozi za blokadu ostali su isti kao u doba Janšine vlade, a pozornije ih analiziraju i europske države nakon što je Slovenija širokom diplomatskom akcijom na svim razinama počela objašnjavati zašto je blokirala pojedina poglavlja, rekao je Pahor. Na pitanje o perspektivi sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, Pahor je odgovorio da je taj poziv već uputio prošlog mjeseca, ali mu je žao što se zadnji tjedni ne iskorištavaju kako bi trebalo jer se bliži datum održavanja prve pristupne konferencije pod češkim predsjedanjem.

'Žao mi je što se zadnji dani i tjedni nisu iskoristili za to da diplomacija i politika završe posao koji se zbog vremenskog tjesnaca nije mogao završiti pod predsjedanjem Francuske', rekao je Pahor i još jedanput istaknuo da se slovenska stajališta neće promijeniti. Slovenski premijer je dodao kako mu birači i oporba ne bi oprostili da je popustio Hrvatskoj i dopustio da Zagreb otvori i zatvori većinu pregovaračkih poglavlja.

'Da smo tako postupili, rekli bi nam da smo Hrvatskoj progledali kroz prste, došlo bi do populizma i retorike ulice, do akutnog zatrovanja bilateralnih odnosa i stanja u kojem ne bi mogli ratificirati pristupni protokol za uključenje Hrvatske u NATO i do organiziranja referenduma o ulasku Hrvatske u EU', ocijenio je Pahor u razgovoru za mariborski list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene