Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poginulo najmanje pet osoba

Hrvatska veleposlanica u Češkoj: "Svi su u šoku, pomoć stiže iz cijele zemlje. Novac uplaćuju i oni koji imaju malo"

Iz Praga se za Vijesti Nove TV uživo javila hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov.

"Češka je tužna, razarajuća oluja i strašna nevremena ostavili su sve u šoku. U posebno teškom stanju su žitelji Južne Moravske, to je dio uz slovačku i austrijsku granicu, koji su ostali bez svojih domova, bez svojih najmilijih, a mnoge od njih još traže pod ruševinama koje su potopljene jer je nevrijeme pratila i kiša. Svima je teško, neki su potražili i psihološku pomoć, domova nema, čak i grobovi njihovih predaka su potpuno opustošeni. Česi nastoje što bolje pomoći svojim sunarodnjacima, pomoć pristiže sa svih strana. Otvoreni su računi za financijsku pomoć, u jednom satu prikupljeno je oko 10 milijuna kruna, što je oko 400 tisuća eura. Daju svi, i oni koji imaju malo, i oni koji imaju puno", kazala je veleposlanica Pancirov za Vijesti Nove TV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pet poginulih Šokirani Česi zbrajaju štetu nakon tornada, oštećeno više od 1000 kuća: "Ne mogu to opisati. Bilo je kao ratna zona. Sve se okretalo i letjelo po zraku" Slika nije dostupna "Ovo je pakao" VIDEO Češka sela nakon razornog tornada izgledaju kao ratna zona, najmanje troje poginulih: "Spasioci sa psima i građani traže ljude pod ruševinama"

Rekla je kako i nema informacija da je na najgore pogođenom području bilo stradalih Hrvata.

"Imamo tri hrvatska sela koja su 40 kilometara zapadno od najugroženijeg dijela. U razgovoru s moravskim Hrvatima, autohtonom manjinom u Češkoj, doznali smo da oni nisu osjetili posljedice tornada i da ne znaju da među njima ima Hrvata koji imaju problema nakon ove razorne oluje", rekla je veleposlanica.

Otkrila je da je odmah s hrvatske strane ponuđena pomoć u vidu spasioca i tehnike, no da je objavljeno kako će češke službe uspjeti sanirati štetu zasad bez pomoći izvana.

"Otvorili su poseban mail za sve koji žele ponuditi neki oblik pomoći, da vide o čemu je riječ i procijene je li im to sada potrebno. Kada se bude vidjela kompletna šteta na tom području, kad će se ići u renoviranje, onda će se vjerojatno zatražiti i pomoć iz inozemstva“, kazala je dodavši kako se Hrvatska spremna aktivnije uključiti u trenutku kada češka strana objavi koji su oblici pomoći potrebni.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene