Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kaos u Venezueli

Hrvat u Caracasu za Dnevnik Nove TV: "Narod baca kamenje, vojska bombe, čuje se pucnjava mitraljeza"

Venezuela (Dnevnik.hr)
Venezuela (Dnevnik.hr)
Aktualno Galerija +0 Venezuela (Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Novinari Dnevnika Nove TV razgovarali su s Hrvatom iz Venezuele.

Venezuela je na rubu građanskog rata. Oporbeni vođa Jorge Guaido pozvao je vojsku na pobunu protiv predsjednika Nicolasa Madura, a građane na izlazak na ulice. Izbili su sukobi. Čuje se pucnjava. Lete suzavci i Molotovljevi kokteli.

Pročitajte i ovo Samoproglašeni venezuelski predsjednik Juan Guaido (Foto: AFP) Pokrenuto više istraga Venezuelsko državno odvjetništvo otvorilo istragu protiv Guaidoa za "veleizdaju" Vojni udar u Venezueli (Foto: AFP) - 1 Uznemirujuća snimka Pogledajte trenutak u kojem se oklopno vozilo s Madurovim vojnicima zaletjelo među prosvjednike

Venezuelanske snage sigurnosti odane predsjedniku Maduru suzavcem su napale pristaše oporbenog vođe Guaidoa. Vojna oklopna vozila jure na prosvjednike koji bacaju Molotovljeve koktele. Prethodno je Guaido pozvao vojsku da otkaže poslušnost režimu.

On se proglasio predsjednikom Venezuele prije tri mjeseca. Kao šefa države priznao ga je niz zapadnih zemalja. Ali stvarna vlast u zemlji i dalje je u rukama Madura zahvaljujući lojalnosti vojske. Međutim nezadovoljstvo u zemlji je sve veće. Zbog hiperinflacije i teške recesije milijuni su napustili Venezuelu. Nedostaje hrane i lijekova, a česti su i prekidi u opskrbi strujom. 

Neposredno prije početka Dnevnika Nove TV razgovarali smo s doktorom Ivicom Hrgetićem koji živi u Venezueli. Javio nam se s Trga Altamira gdje su se sukobili pristaše Guaidoa i snage odane Maduru.

"Danas ujutro dobili smo poziv. Rekli su da idemo u Trg. Sad smo svi tu kao narod. Čekamo", kazao je Hrgetić. "Ima jedan dim, crni dim koji nije normalan. Diže se već 3-4 minute, nije to požar, ali dolazi iz mjesta gdje je ta baza", dodao je.

Čuje se pucnjava mitraljeza

"Čak smo čuli izdaleka, jasno - ja nisam na frontu, ali se čula jedna pucnjava mitraljeza. Mi smo se povukli kao narod malo dalje od te militarne baze koja postoji u gradu Caracasu", opisuje događanja u gradu u ovim trenucima Hrgetić.

"Dolje sigurno gdje je ovaj požar, ja sam 500-600 metara od aerodroma toga, tamo se zna da dolazi narod, baca kamenje, oni nam bacaju ove bombe lagrimohe", dodaje.

"Mislim da je ovo jedna stvar između naroda i vojske i sad ćemo vidjeti ako vojska ima volju da pomogne Guaidou da uspije doći na što treba - na demokraciju, da možemo glasati, da možemo izabrati i da možemo biti opet narod", kazao je dr. Hrgetić.

"Nama je rekao Guaido, kad je stao gore na jedan auto da je ova revolucija u miru i skupa s narodom", dodaje.

"Ja sam tu već 20 godina u ovome i nikad nisam gubio nadu. Ali sada ovo je drugačije, ovo je drugačije nego prije. Puno puta smo bili na ovoj plazi, na ovom trgu i stalno smo nadali, ali ovo je drugačije. Ne znam zašto vam ovo kažem, ali postoji narod drugačije sada, ima više nade da je ovo zadnji korak", zaključio je dr. Ivica Hrgetić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene