Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriv za pronevjeru

Mubarak osuđen na tri godine zatvora!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak u srijedu je osuđen na trogodišnji zatvor zbog pronevjere sredstava, a njegova dvojica sinova na po četiri godine zatvorske kazne, tri i pol godine pošto je pobuna egipatskog naroda dovela do Mubarakova svrgavanja nakon punih 30 godina vlasti, prenose agencije.

Sud u Kairu je 85-godišnjem Mubaraku i njegovim sinovima Gamalu i Alau naložio da plate kaznu od 21.197 milijuna egipatskih funti (2,98 milijuna dolara) te da vrate oko 125 milijuna egipatskih funti koje su ukrali iz proračuna predsjedničke palače.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši predsjednik Mubarak oslobođen optužbi za sudjelovanje u ubojstvima Slika nije dostupna Četiri eksplozije Islamisti preuzeli odgovornost za bombaške napade u Kairu

Paralelno se vodi i drugi sudski proces protiv bivšega predsjednika zbog smrti prosvjednika u pobunama početkom 2011. koje su rezultirale njegovom smjenom. U tom je slučaju u lipnju 2012. osuđen na doživni zatvor, no Vrhovni sud kasnije je naredio ponovno suđenje.

Islamisti preuzeli odgovornost za bombaške napade u Kairu

Zasad nije poznato hoće li se Mubaraku i njegovim sinovima uračunati u kaznu godine koje su proveli u zatvoru.

Presuda će vjerojatno zadovoljiti Egipćane koji su živjeli tijekom njegove 30-godišnje autokratske vladavine, no analitičari tvrde da su svi poslovni ljudi koji su mu još uvijek lojalni i dalje vrlo utjecajni u Egiptu, piše Reuters.

Grupe za obranu ljudskih prava kažu da su malverzacije iz razdoblja Mubarakova režima prisutne i u trenutku kada se na preuzimanje vlasti u zemlji priprema još jedan bivši visoki vojni dužnosnik, Mubarakov nekadašnji šef tajne službe Abdel Fatah al-Sisi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene