Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Privremena vlast u Egiptu odlučila je da bivši predsjednik te države Hosni Mubarak ipak neće biti slobodan čovjek.


Unatoč današnjoj sudskoj odluci o puštanju Hosnija Mubaraka na slobodu, bivši dugogodišnji predsjednik Egipta ipak neće biti slobodan čovjek.

Vezani članci Slika nije dostupna Egipat: Nekadašnjem Mursijevom premijeru potvrđena zatvorska kazna Slika nije dostupna Cvrtila: Malo je čudno da je kemijski napad u Siriji izveden baš sada

Pozivajući se na informacije iz ureda privremenog egipatskog premijera, Reuters javlja da će Mubarak po izlasku iz zatvora biti smješten u kućni pritvor.

>> Sud donio odluku o puštanju Hosnija Mubaraka na slobodu!

Nakon što je prije dvije i pol godine srušen s vlasti, protiv Mubaraka su pokrenuti postupci za izazivanje žrtava tijekom uličnog nasilja te za korupciju i pranje novca. U prvom mu je slučaju u tijeku ponovljeno suđenje, dok je optužnica za korupciju propala, a tužitelji su najavili da se na takvu odluku suda neće žaliti.

S obzirom da je u Egiptu zakonom zabranjeno držati osobu u pritvoru dulje od dvije godine u kontinuitetu, stekli su se uvjeti za Mubarakovo oslobađanje pa je sud danas i donio odluku u skladu s tim. No, privremena vlast, koju je u prošlomjesečnom državnom udaru postavila vojska, očito smatra da bi Mubarakov izlazak na slobodu bio prevelika crvena krpa svima koji su ga prije dvije i pol godine rušili.

Reuters javlja da je uporište odluke o kućnom pritvoru pronađeno u izvanrednom stanju, proglašenom prošlog tjedna. U takvoj situaciji, državna vlast i sigurnosni aparat imaju znatno proširene ovlasti na području osobnih sloboda pojedinaca. Konkretnu odluku u Mubarakovom slučaju donio je jedan od vojnih zapovjednika.

Inače, Mubarak je Egiptom vladao punih 30 godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook