Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stotine tisuća hodočasnika slijevale su se u ponedjeljak u dolinu Minu, pokraj Meke, kako bi obavili obred kamenovanja sotone, nakon proslave blagdana Kurban bajrama.


Saudijske vlasti nisu izvijestile ni o jednom većem izgredu kakvi su se znali događati proteklih godina, kada su u stampedu ginule stotine ljudi. 

Vezani članci Slika nije dostupna Riječki muslimani proslavili kurban-bajram u Islamskom centru Slika nije dostupna U zagrebačkoj džamiji proslavljen Kurban bajram

>> Iz Meke u dolinu Minu: Počeo ovogodišnji hadž

Ove godine, prema službenim podacima, u Meku je hodočastilo više od dva milijuna vjernika i mobilizirano je nekoliko tisuća redarstvenika.

Kod kamenovanja stela, svaki vjernik mora baciti sedam kamenčića na svaku od tri stele, simbol sotone (šejtana), koje su zadnjih godina pretvorene u tri betonska bloka visoka oko 25 metara.

Nakon obreda kamenovanja vjernici će poći u Veliku džamiju u Meki, gdje će obaviti "oproštajni ophod" oko Kaabe, ogromne crne kamene kocke, koja je muslimanska relikvija.

Hadž je jedan od pet stupova islama koji svaki musliman, prema Kuranu, treba obaviti barem jednom u životu, ako mu to dopuštaju mogućnosti.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju