Obavijesti Video Pretražite Navigacija
3 milijuna sudionika

Iz Meke u dolinu Minu: Počeo ovogodišnji hadž

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine tisuća hodočasnika uputilo se iz muslimanskog svetog grada Meke u desetak kilometara udaljenu dolinu Minu, slijedeći, prema predaji put kojim se prije 14 stoljeća kretao prorok Muhamed, čime je počeo ovogodišnji hadž, najveće muslimansko hodočašće, objavile su svjetske agencije.

Saudijske vlasti službeno su objavile kako je u Meku na ovogodišnji hadž stiglo 1,7 milijuna vjernika iz inozemstva, pa bi, uz nekoliko stotina tisuća Saudijaca, broj hodočasnika mogao premašiti dva milijuna, a lokalni mediji iznose procjene o čak tri milijuna sudionika petodnevnog obreda.

Pročitajte i ovo Mali Lošinj ''Bogata ostavština'' Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Priprema se velika akcija Ilustracija Iz Drugog svjetskog rata Počinje izmještanje mine iz mora u Kraljevici: Policija građanima poslala važno upozorenje

Odjeveni u bijeli ihram, koji se sastoji od dva komada međusobno neprošivene tkanine, koji simbolizira čistoću, nesebičnost i jednakost pred Bogom, hodočasnici su se pješke ili autobusima uputili u Minu pod budnim okom pripadnika opsežnih snaga osiguranja.

Saudijske su vlasti ove godine angažirale više od sto tisuća ljudi koji će brinuti o sigurnosti hodočasnika, nastojeći spriječiti mogućnost bilo kakvih napada ili ponavljanje tragičnih scena iz prošlosti poput smrtonosnih stampeda. Uz to, prvi put u povijesti hadža snage sigurnosti na raspolaganju imaju i američe helikoptere S-92, opremljene najmodernijom tehnikom, koji nadlijeću masu.

Do nedjelje ujutro svi će hodočasnici stići do podnožja planine Arafata, još pet kilometara istočnije od Mine, gdje će se održati vrhunac hodočašća, molitva. Muslimani vjeruju da će im Bog uslišiti molitve ako su izrečene u svetoj zoni oko planine, mjesta gdje je prorok Muhamed održao posljednju propovijed prije 1400 godina.

Eid-al-Adha, gozna žrtvovanja, počinje u ponedjeljak, kad hodočasnici počinju trodnevno kamenovanje zidova, čime se simbolično odriču Sotone.

Petodnevni ritual hadža oko Meke dužnost je svakog muslimana barem jednom u životu, ako si može priuštiti putovanje.

Dolina Mina prekrivena je bijelim šatorima predviđenim za smještaj hodočanika. Za pomoć hodočasnicima ukupno je angažirano 11 tisuća medicinskih djelatnika, u 24 poljske bolnice i 150 priručnih ambulanti u Meki, Mini i na brdu Arafatu, u kojima je pripremljeno 4000 kreveta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene