Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zvještaju istrage Vijeća Europe stoji da su vođe OVK 1999. godine organizirali otimanje ljudi kojima su u Albaniji vađeni organi, a da međunarodne snage na Kosovu ništa nisu učinile na rešavanju ovog slučaja, iako su imale dokaze.


U izveštaju Dicka Martya, koji bi u četvrtak trebao biti usvojen na sastanku Odbora za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, navodi se da je Thaci 'boss' organizacije 's elemetima mafije' koja je počela kriminalne poslove prije rata na Kosovu 1999, a poslije zadržala snažan utjecaj na tamošnje vlasti, piše Guardian.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Kosovo je postalo država užasa' Slika nije dostupna Kosovo odbacuje, a Srbija hvali izvješće o Hashimu Thaciju

>> Kosovo: Thaci pobijedio na izvanrednim izborima

U izvještaju o dvogodišnjoj istrazi u kojem se citiraju FBI i drugi obaveštajni izvori navodi se da je Thaci u poslednjih deset godina kontrolirao i trgovinu heroinom.

Osobe iz Thacijevog bliskog okruženja u izveštaju su optužene da su posije rata zarobljenike s Kosova tajno prebacivale u Albaniju, gde je, kako se navodi, nekolicina Srba ubijena radi presađivanja bubrega koji su prodati na crnom tržištu.

'Thaci provodio pogubljenja i pritvaranja'

Izvjestilac Parlamentarne skupštine Savjeta Europe je zaključio da su se tokom kosovskog rata i još skoro godinu dana poslije, snage pod Thacijevom kontrolom osvećivale Srbima, Romima i Albancima opuženim za suradnju s neprijateljem.

Thaci i još četiri člana njegove Dreničke grupe u izvještaju su označeni da su provodili 'pogubljenja, pritvaranja, premlaćivanja i ispitivanja'. Za zapovjednike bivše OVK se navodi da su imali ključnu ulogu u poslednjem desetljeću u kriminalnim aktivnostima u regiji.

Šokantno izvješće objavljeno je samo par dana nakon pobjede Thaçijeve Demokratske stranke Kosova na parlamentarnim izborima.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju