Ismail Haniya, vođa Hamasa (Foto: AFP)
Ismail Haniya, vođa Hamasa (Foto: AFP)

Hamas je u subotu objavio da neće sudjelovati na sastanku palestinskog vodstva na kojem će se razgovarati o odgovoru na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.


 

Vezani članci Sara i Benjamin Netanyahu (Foto: AFP) Bitka za politički opstanak Benjamina Netanyahua: U Izraelu počeli drugi izbori u pet mjeseci Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Nakon cjelodnevnih borbi: Izrael i Hamas pristali na primirje

Ta odluka mogla bi dodatno potkopati odnose između dviju strana. "Odlučili smo da nećemo sudjelovati na sastanku Središnjeg vijeća" u nedjelju i ponedjeljak u Ramallahu na Zapadnoj obali, objavio je Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, uvjeravajući da podržava jedinstvo palestinskog naroda.

Hamas smatra da će "uvjeti u kojima će se okupiti Središnje vijeće... onemogućiti donošenje odluka u skladu s njegovim težnjama".

Središnje vijeće moglo bi, po palestinskim izvorima, suspendirati povijesno priznanje Izraela iz 1988.

Središnje vijeće je jedno od tijela PLO-a. Hamas i Islamski džihad nisu dio PLO-a, ali su pozvani na sastanak. Islamski džihad je također odlučio da neće sudjelovati na sastanku.

Hamas je htio da se sastanak održi izvan palestinskih područja kako bi izbjegao izraelske "pritiske", ali je Mahmud Abas odlučio da se održi u Ramallahu, sjedištu njegove vlade (Hina)