Ismail Haniya, vođa Hamasa (Foto: AFP)
Ismail Haniya, vođa Hamasa (Foto: AFP) Foto: Afp

Hamas je u subotu objavio da neće sudjelovati na sastanku palestinskog vodstva na kojem će se razgovarati o odgovoru na odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela.


 

Vezani članci Novi napad na Izrael (Foto: AFP) - 1 Izraelska vojska presrela rakete iz Gaze i napala Hamas: "Snosit će posljedice zbog napada na civile" Slika nije dostupna Eskalacija napetosti: Izrael zatvorio Plato džamija, Abas to nazvao OBJAVOM RATA!

Ta odluka mogla bi dodatno potkopati odnose između dviju strana. "Odlučili smo da nećemo sudjelovati na sastanku Središnjeg vijeća" u nedjelju i ponedjeljak u Ramallahu na Zapadnoj obali, objavio je Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, uvjeravajući da podržava jedinstvo palestinskog naroda.

Hamas smatra da će "uvjeti u kojima će se okupiti Središnje vijeće... onemogućiti donošenje odluka u skladu s njegovim težnjama".

Središnje vijeće moglo bi, po palestinskim izvorima, suspendirati povijesno priznanje Izraela iz 1988.

Središnje vijeće je jedno od tijela PLO-a. Hamas i Islamski džihad nisu dio PLO-a, ali su pozvani na sastanak. Islamski džihad je također odlučio da neće sudjelovati na sastanku.

Hamas je htio da se sastanak održi izvan palestinskih područja kako bi izbjegao izraelske "pritiske", ali je Mahmud Abas odlučio da se održi u Ramallahu, sjedištu njegove vlade (Hina)