Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Upitna sigurnost građana

HAKERSKI NAPAD NA AMERIKU Broj ukradenih podataka 5 puta veći od prvih indicija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najstrašnija činjenica afere koja je potresla Ameriku, hakerskog napada na bazu podataka Ureda za za pohranu osobnih podataka, je broj ukradenih podataka o otiscima prstiju.

Ured za pohranu osobnih podataka zaposlenih objavio je informaciju kako se ne radi o 1.1 milijun ukradenih otisaka prstiju kako se u početku mislilo, već o 5.6 milijuna otuđenih tijekom hakerskog napada na sustav sigurnosti koji se dogodio ovog ljeta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Meta i vojska SAD spriječio napad kineskih hakera: Koristili su stotine kućnih rutera Migranti u SAD-u - 4 Kriza se nastavlja Kroz Meksiko se prema SAD-u kreće karavana migranata: Na granice stiže i konvoj Trumpovih pristaša

U velikom cyber-napadu koji je ugrozio tajnost podataka više od 5 milijuna sadašnjih i bivših djelatnika saveznih službi SAD-a, hakeri su prodrli u računala agencije vlade SAD-a koja pohranjuje osobne podatke o djelatnicima saveznih službi.

Hakeri ugrozili tajnost podataka o četiri milijuna djelatnika agencija SAD-a

Osim otisaka prstiju hakeri su 'provalili' u sustav osobnih podataka u kojem se nalazi više od 21 milijuna bivših i sadašnjih zaposlenika američke vlade, piše The Independent.

U suradnji s Ministarstvom obrane, Ured za pohranu osobnih podataka zaposlenih (OPM - Office of Personel Management) i dalje radi na identifikaciji ostalih baza podataka koje su bile hakirane.

Eksperti napominju kako je hakiranje baze otisaka prstiju velika prijetnja za sigurnost zemlje. Lozinke i šifre mogu se promijeniti, no, napominju stručnjaci, otisci prstiju su nepromjenjiva konstanta, a hakersi bi napad mogao stvarati probleme američkim građanima godinama nakon ovog incidenta.

Iako su početne indicije ukazivale da je za napad odgovorna Kina, američke vlasti odbacuju takve optužbe kao i kineski kolege.

Vlada SAD-a već duže vrijeme iskazuje zabrinutnost zbog informatičke špijunaže i krađa iz Kine te je zatražila od Pekinga da čini više kako bi se suzbio problem. Kina je optužbe SAD-a odbacila.

Kineski predsjednik Xi Jinping, koji se trenutno nalazi u SAD u službenoj posjeti, kazao ja kako se Kina zalaže za visoki stupanj sigurnosti te je protiv bilo kakvih cyber napada. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene