Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najstrašnija činjenica afere koja je potresla Ameriku, hakerskog napada na bazu podataka Ureda za za pohranu osobnih podataka, je broj ukradenih podataka o otiscima prstiju.


Ured za pohranu osobnih podataka zaposlenih objavio je informaciju kako se ne radi o 1.1 milijun ukradenih otisaka prstiju kako se u početku mislilo, već o 5.6 milijuna otuđenih tijekom hakerskog napada na sustav sigurnosti koji se dogodio ovog ljeta.

Vezani članci Pištolj za maske Američko rješenje američkog problema: Smislio pištolj koji puca maske Donald Trump Od ''zlatnog tuša'' do zlatnog standarda za tuševe: Trump konačno postigao ono što je želio od početka mandata

U velikom cyber-napadu koji je ugrozio tajnost podataka više od 5 milijuna sadašnjih i bivših djelatnika saveznih službi SAD-a, hakeri su prodrli u računala agencije vlade SAD-a koja pohranjuje osobne podatke o djelatnicima saveznih službi.

Hakeri ugrozili tajnost podataka o četiri milijuna djelatnika agencija SAD-a

Osim otisaka prstiju hakeri su 'provalili' u sustav osobnih podataka u kojem se nalazi više od 21 milijuna bivših i sadašnjih zaposlenika američke vlade, piše The Independent.

U suradnji s Ministarstvom obrane, Ured za pohranu osobnih podataka zaposlenih (OPM - Office of Personel Management) i dalje radi na identifikaciji ostalih baza podataka koje su bile hakirane.

Eksperti napominju kako je hakiranje baze otisaka prstiju velika prijetnja za sigurnost zemlje. Lozinke i šifre mogu se promijeniti, no, napominju stručnjaci, otisci prstiju su nepromjenjiva konstanta, a hakersi bi napad mogao stvarati probleme američkim građanima godinama nakon ovog incidenta.

Iako su početne indicije ukazivale da je za napad odgovorna Kina, američke vlasti odbacuju takve optužbe kao i kineski kolege.

Vlada SAD-a već duže vrijeme iskazuje zabrinutnost zbog informatičke špijunaže i krađa iz Kine te je zatražila od Pekinga da čini više kako bi se suzbio problem. Kina je optužbe SAD-a odbacila.

Kineski predsjednik Xi Jinping, koji se trenutno nalazi u SAD u službenoj posjeti, kazao ja kako se Kina zalaže za visoki stupanj sigurnosti te je protiv bilo kakvih cyber napada. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook