Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hakeri ugrozili tajnost podataka o četiri milijuna djelatnika agencija SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U velikom cyber-napadu koji je ugrozio tajnost podataka oko četiri milijuna sadašnjih i bivših djelatnika saveznih službi SAD-a, hakeri su prodrli u računala agencije vlade SAD-a koja pohranjuje osobne podatke o djelatnicima saveznih službi a istražitelji ispituju jesu li napadači iz Kine, rekli su dužnosnici SAD-a u četvrtak.

U posljednjem u nizu upada u informatičke sustave agencija SAD-a Ured za pohranu osobnih podataka zaposlenih (OPM) pretrpio je, kako se čini, jedno od najvećih narušavanja povjerljivosti podataka o saveznim službenicima. Taj ured pohranjuje dosjee o zaposlenima kao i podatke o njihovim pravima na pristup povjerljivim podacima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi paket mjera Pravo na vaučere za struju ima 80 tisuća građana, provjerite jeste li među njima Paket Vladinih mjera - 4 I mirovine dio mjera Vlada će odigrati posljednju kartu uoči raspuštanja Sabora: Evo što će biti s računima za plin i struju te cijenama proizvoda

Izvor iz snaga sigurnosti SAD-a agenciji Reuters je rekao da se vjeruje kako iza napada stoji "strani entitet ili vlada". Vlasti ispituju moguću povezanost s Kinom, rekao je izvor blizak istrazi.

FBI je rekao da je pokrenuo svoju istragu te da namjerava doći do odgovornih.

OPM je u travnju uočio aktivnosti koje ugrožavaju njegov računalni sustav a Odjel domovinske sigurnosti je početkom svibnja zaključio da je narušena tajnost podataka agencije te da su ugorženi podaci četiri milijuna djelatnika.

Agencije nisu preciznije navele do kakve vrste informacija su hackeri došli.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu je u četvrtak, odgovarajući na izvješća da iza velikog napada na računala vlade SAD-a stoji Kina, izjavilo da je prenagliti sa zaključcima "neodgovorno i kontraproduktivno".

Glasnogovornik veleposlanstva Zhu Haiquan je rekao da je Kina poduzela velike napore u sprečavanju cyber-napada te da je praćenje takvih događaja preko granica zemlje složeno.

"Brzanje sa zaključcima i iznošenje hipotetičkih optužbi je neodgovorno i kontraproduktivno", rekao je Zhu u e-mail poruci Reutersu.

Vlada SAD-a već duže vrijeme iskazuje zabrinutnost zbog informatičke špijunaže i krađa iz Kine te je zatražila od Pekinga da čini više kako bi se suzbio problem. Kina je optužbe SAD-a odbacila. Posljednji napad Bijela kuća još nije komentirala.

Kineski su hakeri prošle godine optuženi za provalu u OPM-ovu računalnu mrežu a čini se da su išli za dokumentacijom o desecima tisuća službenika za koje je tražena dozvola za pristup povjerljivim podacima, izvijestio je prošlog srpnja list New York Times pozivajući se na neimenovanog dužnosnika SAD-a. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene