Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kibernetički napadi

Hakeri mogu počiniti masovna ubojstva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Masovno ubojstvo korisnika elektrostimulatora srca (pacemakera) mogućnost je na koju upozorava tvrtka McAfee, specijalizirana za sigurnost IT-a otkrivajući da bi budući kibernetički napadi mogli ciljati elektroničke uređaje implantirane u ljudska tijela.

Zbog manjkave sigurnosti umreženog softvera za medicinske uređaje moguće je da elektrostimulatori srca budu pretvoreni u daljinski upravljano oružje, upozorava McAfee u svojoj studiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova prijetnja Opasan virus ubrzano se širi, stižu ozbiljna upozorenja na novu epidemiju: "Rizik je velik za cijeli svijet" Namirnice Studija o kolorektalnom karcinomu U vrijeme blagdana nemojte zaboraviti na raznoliku prehranu: Ključ je u onome što često zanemarujemo

Još opasniji od takvih ciljanih napada mogli bi biti računalni virusi. Teoretski, virus bi se mogao širiti mrežom i pogoditi svakoga tko ima ugrađeni uređaj što se koristi istim programskim paketom (softverom).

Informatički stručnjak, inače dijabetičar, Jay Radcliffe pokazao je još 2011. na koji je način moguće poslati naredbu pumpi za inzulin putem mreže, tako što je sam odredio količinu doze koja se inače programirano ubrizgava.

Jeste li sigurni da hakeri ne znaju vaš PIN?

Haker Barnaby Jack, koji je umro 2013., otkrio je i druge slabe točke.

McAfee sada upozorava na opasnosti od takvih napada za korisnike pacemakera, jer bi takvim uređajima mogla stići naredba da njihovim korisnicima pošalju smrtonosne elektrošokove.

Druga opasnost prijeti iz poplave osobnih podataka koji bi mogli buknuti iz tih medicinskih uređaja, upozorava Raj Samani iz McAfeeja. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene