Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Najugroženija djeca

Haićanska djeca na meti kriminalaca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon svake tragedije pojave se oni koji na njoj pokušavaju zaraditi. Dva tjedna nakon potresa, top destinacija postala im je Haiti. Na meti su najslabiji, djeca.

Haićanska siročad, stotine djece koja su u nedavnom potresu ostala bez roditelja. Mnogi su u kaosu očeve i majke jednostavno zagubili. Dok ih ne pronađu, maleni Haićani laka su meta. 'Čuli smo da se djecu odvodi iz zemlje i to nas veoma brine. Haićanska vlada te glasine istražuje. Zajedno s UNICEF-om i još nekim partnerima, poduzeli su niz mjera kako bi to zaustavili', rekao je Kent Page, glasnogovornik UNICEF-a. Premijer ove karipske države priznaje kako je trgovina mališanima trenutačno najveći problem potresom razrušenog Haitija. Čak veći od krađa, gladi i beskućnika.

Pročitajte i ovo Pas Roger pomaže u potrazi VIDEO/FOTO Sreća da nije upao u policiju: Pas Roger postao zvijezda nakon potresa na Tajlandu New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama

>> VIDEO: Spašena nakon 15 dana pod ruševinama

Kriminalne skupine trguju djecom, ali pokušavaju zaraditi i na dječjim organima. Da bi priča bila stravičnija, sve su češća izvješća i o pedofilskim napadima. Očajni, gladni i žedni, unesrećeni Haićani ne prezaju ni pred čim, pa tako ni pred pljačkanjem sirotišta. Provale su svakodnevne, kažu volonteri. Tako maleni Haićani, uz to što nemaju roditelja i što su na meti raznih kriminalaca, danas žive i pod ključem. Zbog vlastite sigurnosti, pa ipak, napreduju. 'Da ste došli prije dva tjedna, rekli biste da su to mala čudovišta. Nisu se igrali, nisu htjeli govoriti. Kad biste ih nešto pitali, samo bi šutjeli. Sada je mnogo bolje', rekla je volonterka haićanskog Crvenog križa. U zaštitu malenih Haićana stala je i američka vlada, te brojne međunarodne organizacije. Koliko je djece bez roditelja, danas je nemoguće procijeniti. Prije potresa bilo ih je 380 tisuća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene