Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba Goran Hadžić zatražio je od Haaškoga suda da mu plaća obranu i odobri odvjetnika po njegovu izboru, proizlazi iz odluke tajništva suda o imenovanju novog privremenog branitelja koju je u četvrtak objavio ICTY.


Prema odluci tajništva suda Hadžić je dobio za novog privremenog odvjetnika pred Haaškim sudom srbijanskog odvjetnika Zorana Živanovića jer odvjetnik kojeg je predložio kao svog stalnog nije na listi akreditiranih odvjetnika Haaškoga suda pa tajništvo mora prvo povjeriti ispunjava li uvjete. U odluci nije navedeno njegovo ime.

Hadžić je, prema toj odluci, dan nakon prvog pojavljivanja pred Haaškim sudom podnio zahtjev da mu se odobri odvjetnik po njegovu izboru i da ga plaća sud s obrazloženjem da on za obranu nema novaca.

Živanović će zastupati Hadžića sve dok se ne odredi njegov stalni branitelj.

Hadžića je za potrebe njegova prvog pojavljivanja pred sudom održanog 25. srpnja zastupao srbijanski odvjetnik Vladimir Petrović.

Haški je sud protiv Hadžića podignuo optužnicu 2004. godine kada ga je u 14 točaka teretio za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja počinjene ubojstvom stotina i progonom tisuća Hrvata s okupiranih područja Hrvatske tijekom Domovinskog rata, te za niz drugih zločina.

Hadžića se tereti da je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata na čelu sa Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bio da se činjenjem zločina nasilno i trajno uklone Hrvati i drugo nesrpsko stanovništvo s jedne trećine hrvatskog teritorija koju su pod okupacijom držali pobunjeni Srbi uz pomoć Beograda.

Prošlog petka haaško je tužiteljstvo objavilo izmijenjenu optužnicu koja Hadžića sada tereti ne samo po individualnoj nego i po zapovjednoj odgovornosti.

Hadžić je uhićen 20. srpnja u Srbiji nakon sedam godina bijega, a dva dana kasnije izručen je Haaškome sudu. (HINA)

Vezani članci Izricanjem presude u predmetu U srijedu prestaje postojati ICTY: Pogledajte tko će preuzeti neriješene slučajeve Slika nije dostupna Odbačen zahtjev obrane da se odgodi izricanje presude Ratku Mladiću
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju