Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haaški je sud odbacio zahtjev dviju obitelji bosanskih muslimana čiji su članovi 1995. ubijeni u srebreničkoj enklavi te su zahtijevale da nizozemska država preuzme odgovornost za smrt njihovih bližnjih, prenijeli su mediji.


'Nizozemska država ne može preuzeti odgovornost za ponašanje nizozemskih plavih kaciga na terenu", rekao je sudac Hans Hofhuis iz Okružnog suda u Haagu.

Vezani članci Umirovljenici, ilustracija Od idućeg tjedna HZMO prima zahtjeve za nacionalnu naknadu za starije osobe, evo koji su potrebni uvjeti Slika nije dostupna Haški sud pušta na privremenu slobodu bosanske Hrvate

Na ročištu 16. lipnja podnositelji zahtjeva optužili su nizozemske plave kacige, koje su u vrijeme masakra bile razmještene na području Srebrenice i bile zadužene za zaštitu stanovništva te enklave, da su predale muslimanske izbjeglice srpskim snagama u BiH, prekršivši pritom, kako su naveli, više državnih i međunarodnih sporazuma i dogovora.

Sud je odredio da sudske troškove plate tužitelji - Hasan Nuhanović, koji je u pokolju izgubio roditelje i starijeg brata, te obitelj Mehide, Damira i Alme Mustafić, udovice i djece još jednog nestalog Rize Mustafića.

Njihova odvjetnica Liesbeth Zegveld na ročištu 16. lipnja izjavila je kako je nizozemski bataljun UN-a koji se tada nalazio u Srebrenici 'djelovao suprotno' svojoj misiji, a to je zaštita civilnog stanovništva u regiji. 

'Ponašanje nizozemskih vojnika treba se predbaciti nizozemskoj državi', smatra odvjetnica.