Obavijesti Video Pretražite Navigacija

UN opet odbacio zahtjev Tajvana za "priznanjem"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ujedinjeni narodi ponovno nisu željeli "priznati" Tajvan, nakon što je jedan pododbor odlučio da neće dopustiti da Opća skupština UN razmatra zahtjev te zemlje za ulaskom u strukture UN, rekao je tajvanski doministar vanjskih poslova Andrew Hsia.

"Ministarstvo vanjskih poslova izražava žaljenje", rekao je Hsia na konferenciji za novinare.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

UN je 1971. izbacio Tajvan iz svojeg članstva u korist Kine, a Taipei je dosad 15 puta bezuspješno predavao zahtjev za primitak u članstvo, posljednji put prošle godine.

Ovaj put nije tražio članstvo, koje je moguće ostvariti samo ako postoji status države, već samo sudjelovanje u neimenovanim "aktivnostima" UN-a.

"Ovo je još jedan pokazatelj odlučnosti članica UN-a da podrže načelo jedne Kine", rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Jiang Yu.

"O sudjelovanju tajvanskih sunarodnjaka u međunarodnim aktivnostima trebalo bi odlučiti na pregovorima predstavnika obiju strana Tajvanskog tjesnaca. Vjerujem da se razgovorima može pronaći rješenje", dodala je.

Tajvan se 1949. tijekom građanskog rata odcijepio od Mao Ce Tungove Kine, ali to Kina nikad nije priznala i smatra ga i dalje sastavnim dijelom svojeg teritorija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene