Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosudite sami

Guardianov karikaturist otpušten zbog crteža Netanyahua: "U vlaku sam primio zlokoban telefonski poziv"

Karikatura izraelskog premijera
Karikatura izraelskog premijera Foto: Platforma X
Nakon 40 godina karijere karikaturist The Guardiana dobio je otkaz zbog crteža izraelskog premijera. Optužuje ga se za antisemitizam, što on demantira.

Britanske novine Guardian odlučile su da neće obnoviti ugovor s karikaturistom Steveom Bellom nakon što je njegov rad povučen iz tiska.

Karikatura koju je nacrtao prikazuje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua kako se priprema za operaciju vlastitog trbuha na kojemu se vidi obris pojasa Gaze noseći pritom boksačke rukavice. Crtež prati natpis: "Stanovnici Gaze, iziđite odmah."

Bell, koji je radio s The Guardianom više od 40 godina, rekao je da ne vidi u čemu je problem.

Pročitajte i ovo Posljedice izraelskog bombardiranja Gaze Rat na Bliskom istoku FOTO/VIDEO Objavljene jezive snimke napada na bolnicu u Gazi, pojavio se i novi video. Bukte prosvjedi na Zapadnoj obali, snage sigurnosti ispaljivale suzavac i šok-bombe

"Samo da objasnim. Predao sam ovu karikaturu oko 11 ujutro, vjerojatno najranije dosad. Četiri sata kasnije, u vlaku za Liverpool primio sam zlokoban telefonski poziv sa stola s neobično zagonetnom porukom 'funta (pola kilograma) mesa'", napisao je Bell na X-u.

Navodno mu je rečeno da bi se referenca mogla odnositi na Shylocka, židovskog lihvara u Shakespeareovu Mletačkom trgovcu, zbog čega je odlučeno da se radi o antisemitističkoj poruci, ali Bell se branio da nigdje ne spominje slavnu dramu i demantirao je takve optužbe.

Pročitajte i ovo Izraelska vojska potpuna opsada "Požalit će zbog ovoga!" Izrael prijeti najbrutalnijom ofenzivom do sada, strahuje se od najgoreg

"Sama slika inspirirana je karikaturom pokojnog, velikog Davida Levinea na kojoj predsjednik Lyndon Johnson pokazuje svoj ožiljak od operacije, a koji Levine crta u obliku karte Vijetnama", objasnio je za BBC.

U ponedjeljak je glasnogovornik Guardian News and Media rekao: "Odluka je donesena da se ne obnovi ugovor Stevea Bella. Karikature Stevea Bella bili su važan dio The Guardiana tijekom proteklih 40 godina – zahvaljujemo mu i želimo mu sve najbolje."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene