Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zajedničke vojne vježbe gruzijske vojske i snaga pet zemalja članica NATO saveza, među kojima i SAD, počele su u srijedu u Gruziji, objavilo je ministarstvo obrane te zemlje na južnom Kavkazu.


Dvotjedne vježbe pod nazivom "Agile Spirit 2015" dio su paketa kojim se želi pomoći Gruziji, koja godinama želi ući u NATO i približiti se njegovim standardima, stoji u priopćenju ministarstva.

Vezani članci Britanske trupe idu na vojnu vježbu (Foto: Vincent Jannink / ANP / AFP) 50.000 vojnika NATO-a blizu Rusije: Počele najveće vojne vježbe nakon hladnog rata, sudjeluje i Hrvatska Ruski premijer Dmitrij Medvjedev tijekom obraćanja donjem domu ruskog parlamenta, 11.04.2018. (Foto: AFP) Ruski premijer komentirao gruzijsko pridruživanje NATO-u: Moglo bi doći do "užasnog sukoba" i "pogubnih posljedica"

"Jedan od prioriteta je održavanje vježbi NATO-a na gruzijskom teritoriju", dodaje se.

U vježbama u vojnoj bazi Vaziani, nedaleko od Tbilisija, sudjeluje oko 220 američkih marinaca, zajedno s bugarskim, latvijskim, litavskim i rumunjskim vojnicima te pripadnicima 4. mehanizirane brigade gruzijske vojske, navodi se u priopćenju.

Ukrajinska kriza obnovila je sjećanja na gruzijsko-ruski sukob iz 2008. i osnažila želju gruzijskih vlasti za članstvom Gruzije u NATO-u i približavanjem SAD, koje optužuju Moskvu za pomoć ukrajinskim separatistima, iako to Moskva opovrgava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook