Alexis Tsipras (Foto: AFP)
Alexis Tsipras (Foto: AFP) Foto: Afp

Grčki premijer Aleksis Cipras suočio se u subotu s oštrim kritikama nakon što su požari u Ateni i omanjem priobalnom gradu Mati odnijeli 88 života i u crno zavili cijelu zemlju koja se tek počinje oporavljati od saniranja dužničke krize.


Preživjeli i politički protivnici optužuju premijera Aleksisa Ciprasa i njegovu vladu za izostanak senzibilnosti jer se nisu ispričali za posljedice smrtonosnih požara i jer nisu uspjeli spriječiti tragediju.

Vezani članci Posljedice katastrofalnog požara u Grčkoj (Foto: AFP) - 9 Grčki mitropolit šokirao javnost prozivkama na račun premijera: "Njegov ateizam je privukao Božji gnjev" Katastrofalni požari pogodili okolicu Atene (Foto: Reuters screenshot, AFP) Apokaliptični prizori iz Grčke: "Ovo je crni pakao! Leševi leže na zemlji, a crna magla i otrovni smrad šire se posvuda"

Cipras je u ponedjeljak skratio posjet BiH i vratio se zemlju nekoliko sati nakon izbijanja požara u blizini Atene, ali ga se potom nije moglo ni čuti ni vidjeti puna tri dana.

Grčki premijer je u petak preuzeo političku odgovornost za požare u kojima je, po posljednjim podacima, poginulo 88 ljudi.

Ciprasovi suparnici krenuli su s napadima na premijera na kraju trodnevne žalosti kritizirajući vladu jer nije uspjela zaštiti ljudske živote i što se nije ni ispričala za tragediju.

Iako je objavio niz mjera pomoći za stradala područja, oporba optužuje Ciprasa da je zabio glavu u pijesak, što on odlučno odbacuje. Prema tvrdnji oporbe, njega je više zanimao "komunikacijski aspekt" krize, umjesto "onoga što je stvarno bitno".

Javnost mu posebice zamjera što nije niti pitao, barem ne javno, ili mu nije rečeno o stradalima u Matiju, gradiću na priobalju gdje je više desetaka ljudi bilo zarobljeno i poginulo u plamenoj stihiji.

"Kako on to namjerava preuzeti političku odgovornost i iskupiti se? Što znači politička odgovornost?", pita se 79-godišnjak ispred svoje spaljene kuće.

"Riječi su dobre (...) ali želim da kaže meni i ljudima čija je to pogreška, ako nije njegova. Dosegao sam granicu strpljenja", dodao je.

Agencije u slučaju katastrofe u Grčkoj upućuju na problem nelegalne izgradnje, praksu koju sve vlade toleriraju da bi na kraju, kada je bitno kupovati glasove, tu istu ilegalnu gradnju legalizirale. (Hina)