Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Grčka poziva Makedoniju na nove pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki premijer Costas Karamanlis pozvao je u četvrtak Makedoniju na nove pregovore o makedonskom imenu, pošto je Atena uložila veto na ulazak bivše jugoslavenske republike u NATO.

"Upućujem novi poziv čelnicima u Skoplju kako bismo nastavili pregovore o imenu pod okriljem Ujedinjenih naroda", rekao je Karamanlis na rubu NATO-ova summita u Bukureštu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rat u Europi Poljska bijesni jer je Rusija povrijedila zračni prostor: Varšava traži objašnjenje Moskve Aleksandar Vučić O ratnoj odšteti kasnije Aleksandar Vučić: „Beograd neće pristati na ultimatume Kosova, neće biti lako onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve“

"Grčka ne želi poniziti Makedoniju, već ju poduprijeti, kao i svaku zemlju koja pokušava ostati uspravna", rekao je u govoru u grčkom veleposlanstvu u Bukureštu.

"Ne trebamo tražiti pobjednike i gubitnike, tražimo dogovor i rješenje koje će povesti računa o osjećajima svake strane i koje će učvrstiti stabilnost u regiji", dodao je.

Na NATO-ovu susretu na vrhu u Bukureštu Grčka, koja Makedoniji odriče pravo na uporabu tog imena koje nosi i jedna njezina pokrajina, uložila je veto na zahtjev Makedonije za članstvo u tom savezu.

Makedonija je u četvrtak u znak prosvjeda napustila summit. "Danas smo ovdje kako bismo poručili da odlazimo sa summita. Danas moramo biti sa svojim narodom", rekao je makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošovski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene